Nέα αντιπαράθεση για την κοινοβουλευτική διαδικασία κατά τη σημερινή συζήτηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή

Κατά τη σημερινή συζήτηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή σημειώθηκε νέα αντιπαράθεση για την κοινοβουλευτική διαδικασία, λόγω της επισύναψης, πριν από μία εβδομάδα, δύο τροπολογιών για την Παιδεία και το Ασφαλιστικό....

Στον απόηχο της χθεσινής επεισοδιακής συνεδρίασης της Ολομέλειας και απέναντι σε νέες βολές για «κατάχρηση» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου εκ μέρους της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της
Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετέφερε στο Σώμα τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως τέτοια επισύναψη τροπολογιών συμβαίνει για τελευταία φορά.

«Αναγνωρίζουμε πως, δυστυχώς, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και ο πρόεδρος της Βουλής θέλει να τονίσει ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να γίνονται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις που να δικαιολογούνται κιόλας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ειδικά σ' αυτές δεν μπορούν να κατατίθενται τροπολογίες άσχετες εν πολλοίς με το αντικείμενο και χωρίς αιτιολόγηση. Θεωρώ πως η κυβέρνηση θα το καταλάβει, γιατί η τακτική αυτή οδηγεί πλήρως πλέον στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και στερείται κοινοβουλευτικής λογικής», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο, πρότεινε κατ' εξαίρεση να αποδεχθεί η Βουλή σήμερα τη συζήτηση των δύο τροπολογιών, δεδομένου ότι ακολουθεί η συζήτηση του Προϋπολογισμού, που μονοπωλεί τις εργασίες της Βουλής και «είναι ζητούμενο να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να προχωρήσουμε σε διάλογο με τα Πανεπιστήμια ανοικτά. Το θέλουν, άλλωστε και τα ίδια τα Πανεπιστήμια και η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν έχει το περιθώριο να μην ψηφιστεί η τροπολογία».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρατήρησε, για τη χθεσινή συνεδρίαση, πως «η ζωντάνια μέσα στη Βουλή μάς κάνει καλό: Η Βουλή δεν είναι στατικό όργανο όπου συζητάμε χωρίς ένταση, ούτε είμαστε ρομπότ, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές εικόνες, που βοηθούν τους εχθρούς του Κοινοβουλευτισμού».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν αρκούν.

«Οι Πράξεις αφορούν έκτακτες καταστάσεις που να μπορούν να κατανοηθούν ως τέτοιες. Δεν μπορεί να έχουμε επίσης τροπολογίες με πολλές διατάξεις σε ένα άρθρο, ή βροχή τροπολογιών σε άλλα νομοσχέδια», είπε.

«Στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάρχει και τροποποίηση του κειμένου της- κάτι που είναι επικίνδυνο», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς.

Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει ούτε το έκτακτο, ούτε μπορούμε να δεχθούμε να περνά ένα ολόκληρο νομοσχέδιο απ' την πίσω πόρτα - κάτι που δημιουργεί και υποψίες», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

«Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να θεωρεί πραξικοπήματα όλες συλλήβδην τις Πράξεις, αλλά κι η κυβέρνηση δεν διακρίνεται για τη νομοθετική της επιμέλεια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. «Αυτό που ζήσαμε χθες, πηγάζει από την έλλειψη μέτρου και από μία τεχνητή πόλωση», υποστήριξε.

«Είναι η πρώτη περίοδος που θυμάμαι να υπάρχει τόση απαξία από πλευράς υπουργών, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», επισήμανε, για λογαριασμό των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν έρχονται οι υπουργοί να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις, ούτε στέλνουν τους υφυπουργούς τους. Στις γραπτές ερωτήσεις, οι απαντήσεις είναι τρεις γραμμές κονσέρβα», συμπλήρωσε.

«Έχουμε τόσο εκτεταμένη νομοθεσία, που για να παρέμβουν τα υπουργεία σ' αυτήν, χρειάζεται να περνά το κάθε τι από το Κοινοβούλιο», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

Η υπερσυσσώρευση έργου επιδεινώνεται από τις αργές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Ασφαλώς υπάρχει η διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και εκεί η αντιπολίτευση πάλι αντιδρά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Keywords
Τυχαία Θέματα