NEWSWEEK : ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ ΑΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...

"Η έλλειψη καυσίμων αφήνει τον ελληνικό στρατό αβοήθητο μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα". Κάπως έτσι μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ο τίτλος κεντρικού άρθρου του Newsweek (Lack of Fuel Leaves Greek Military Helpless in Face...

of Turkish Aggression).Το περιοδικό μίλησε με τον καθηγητή
του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικό επί στρατιωτικών θεμάτων, Κώστα Κολιόπουλο.
Ο ίδιος λέει στην Elisabeth Braw που υπογράφει το άρθρο:
"Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία ανακινεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο είναι μια προσπάθεια να μας δημιουργήσει φθορά".
"Ο Κολιόπουλος ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Στρατό αναφέρει ότι ενώ οι περικοπές της κυβέρνησης επηρέασαν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εντούτοις το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να προμηθευτούν με καύσιμα", σημειώνεται από την υπογράφουσα του δημοσιεύματος.
Το Αμερικανικό περιοδικό καταγράφει τις αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και επικαλείται τα στοιχεία του ινστιτούτου SIPRI για τις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με αυτά, το 2014 οι δαπάνες μας ήταν ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ -μια από τις υψηλότερες δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως γράφει η Elisabeth Braw, "η Τουρκία γνωρίζει ότι, αν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Ελλάδα θα απαντά".
Υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων το γεγονός ότι στις 20 Μαρτίου, 12 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο όχι λιγότερο από 38 φορές.
Ωστόσο χωρίς καύσιμα ή σωστά συντηρημένο εξοπλισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, γράφει το Newsweek.
Keywords
Τυχαία Θέματα