Exit polls: Προηγείται ο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Εκλεισαν οι κάλπες στη Βουλγαρία και σύμφωνα με τα πρώτα exit polls το κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) του Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές λόγω μαζικών διαδηλώσεων φαίνεται να προηγείται στην προτίμηση των ψηφοφόρων με 31,1%, χωρίς ωστόσο να έχει ελπίδες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης...
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
φαίνεται να έρχεται δεύτερο με ποσοστό 27,1% και ακολουθεί το μειονοτικό τουρκικό κόμμα DPS με 11% ενώ το ακροδεξιό και ευρωφοβικό κόμμα «Ataka» ενδέχεται να λάβει ποσοστό ίσως και πάνω από το 7%.
Επειτα από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα με τον φαύλο κύκλο της ανεργίας, της αύξησης των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και της υψηλής ανεργίας να οδηγεί χιλιάδες Βουλγάρων στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την διαφθορά και την ανέχεια, με συνέπεια την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, η νεότερη και πτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέλεξε νέο κοινοβούλιο. Οι κάλπες στη γείτονα έκλεισαν στις 20.00 ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πολιτική κρίση ενδέχεται να παραταθεί καθώς κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειονοψηφία στη Βουλή.
Eπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που ουσιαστικά ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σχετικά με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών των συνδιαλέξεων κορυφαίων Βούλγαρων πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων το ποσοστό συμμετοχής κατέγραψε ιστορικά χαμηλά, καθώς μόλις το 50% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των αρχών πως εντοπίστηκαν 350 χιλιάδες πλαστά ψηφοδέλτια σε τυπογραφείο του Κοστινμπρόντ.
Ευρώπη, η μεγάλη απούσα της προεκλογικής εκστρατείας
Η μεγάλη απούσα από την προεκλογική εκστρατεία στη γείτονα χώρα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός από τα ακροδεξιά κόμματα που, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, παρουσίαζαν την έξοδο από την Ένωση ως πανάκεια για τα προβλήματα της χώρας η ευρωπαϊκή Ιδέα δεν είχε τη θέση που έπρεπε στο δημόσιο διάλογο. Οι πολιτικοί ηγέτες τρομοκρατημένοι από την πολιτική και οικονομική κρίση επέλεξαν να περιχαρακωθούν σε παρωχημένους τοπικούς εγωισμούς μιλώντας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποκλειστικά και μόνο όταν μπορούσαν να υποσχεθούν στους ψηφοφόρους τους απλώς περισσότερα κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ το οποίο σε ένα «βυζαντινής αισθητικής» συνέδριο που διοργάνωσε στις 7 Απριλίου στη Σόφια αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα «πορτοφόλι» που θα δώσει στην οικονομία της χώρας περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα κόμμα το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε θέσει ως προτεραιότητα την πλήρη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέλαβε ακόμα λιγότερο χώρο στις προεκλογικές εξαγγελίες του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος (BSP) το οποίο στο πρόγραμμά του που δημοσίευσε στις 12 Μαΐου κάνει μόλις μία αναφορά στην Ε.Ε. Όπως σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε που οι μοναδικοί πολιτικοί σχηματισμοί που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι τα ακροδεξιά και τα ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα έτσι και στη Βουλγαρία το ακροδεξιό «Ataka» ήταν το μοναδικό στο οποίο η Ε.Ε είχε κεντρική θέση στην προεκλογική του εκστρατεία. Παρουσιάζοντας την Ε.Ε ως μια απειλή για τη «δημοκρατία» οι εθνικιστές και ευρωφοβικοί της Βουλγαρίας επέλεξαν να παρουσιάσουν ως αιτία των προβλημάτων της χώρας τον «αποδιοπομπαίο τράγο» που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα