«Der Spiegel»: Παραμένει υπουργός Οικονομικών ο Σόιμπλε

Παραιτούνται από την διεκδίκηση του υπουργείου Οικονομικών οι Σοσιαλδημοκράτες με τον βασικότερο σύμμαχο της Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να παραμένει στη θέση του και τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να προσανατολίζεται για το αξίωμα του αντικαγκελάριου, και όχι μόνο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»...

Οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν
λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση -για τέταρτη φορά- του μεγάλου κονκλάβιου των στελεχών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις -Χριστιανοδημοκράτες, το βαυαρικό αδερφό κόμμα τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες- με στόχο να συζητηθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του πολιτικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης, όπως είναι ο ελάχιστος μισθός, η ευρωπαϊκή πολιτική, η φορολογία κ.λπ.
Μέχρι σήμερα, πάντως, όπως διαρρέει στον γερμανικό Τύπο, αυτό που έχει κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις είναι το SPD, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για το πώς θα πείσει τα μέλη του να αποδεχθούν την τελική συμφωνία.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό, Μέρκελ και Γκάμπριελ έχουν δώσει τα χέρια για να είναι o αρχηγός του SPD το υπ' αριθμόν 2 στη νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο «herr» Γκάμπριελ θα ανταμειφθεί για την συνεισφορά του στη συγκατοίκηση με τους Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνοντας κι ένα υπερυπουργείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Οικονομίας, Ενέργειας και Υποδομών.
Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», πάντως, διαψεύστηκε από το SPD. Αν τελικά ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών δεν αναλάβει το υπερυπουργείο, μπορεί να καθίσει στο τιμόνι του υπουργείου Εργασίας. Οπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό, ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας των δύο ηγετών είναι ότι θα υπάρχουν «δίδυμα» υπουργείων, που αφορούν σε σχετικούς τομείς και θα μοιράζονται ανάμεσα στα δύο κόμματα -όπως το Εξωτερικών και το Άμυνας ή το Εσωτερικών και το Δικαιοσύνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα