Βιομηχανία επιδομάτων στον ΟΚΑΝΑ


ΠΑΡΟΧΕΣ «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Tο έλλειμμα των 8,4 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ερευνούν οι επιθεωρητές Υγείας. Διαπιστώνεται ότι κατά κύριο λόγο αφορά μεταφορά από θεραπευτικά προγράμματα στη μισθοδοσία. Την περίοδο 2003-2010 οι μισθοί αυξήθηκαν μέχρι 182%...
Η κατάσταση συνεχίστηκε. Καταβάλλονταν υπέρογκα επιδόματα και καρκινοβατούσε η προσαρμογή στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σε
βιομηχανία επιδομάτων και αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων είχε μετατραπεί ο ΟΚΑΝΑ κατά την περίοδο 2003-2010, οπότε και οι μισθοί εκτοξεύτηκαν κατά 60% έως και 182%, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα ελέγχων που είχε διατάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή, η μαύρη τρύπα που διαπιστώνεται στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2010 έως και τα τέλη του 2012 το μισθολογικό κόστος του ΟΚΑΝΑ παρέμενε υψηλό (ξεπερνούσε το 60% των εσόδων), αφού δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ενιαίου μισθολογίου, ενώ παράλληλα μειωνόταν η επιχορήγηση του κράτους έως και 40% προς τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που ερευνούν αυτές τις ημέρες τη μαύρη τρύπα των 8,4 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, ανακαλύπτουν ότι ουσιαστικά το «κενό» αφορά μεταφορά πόρων από προγράμματα προς τη μισθοδοσία του Οργανισμού που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα πρώτα τέσσερα πορίσματα δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2011 και παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λ. Ρακιντζής μαζί με την τότε πρόεδρο του Οργανισμού, Μ. Μαλλιώρη . Ο κ. Ρακιντζής απέστειλε τα πορίσματα στον εισαγγελέα ζητώντας τη δίωξη των προηγούμενων διοικήσεων του ΟΚΑΝΑ για κακοδιαχείριση.

Εναν χρόνο αργότερα ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγξει τις μισθολογικές καταστάσεις του Οργανισμού και το πόρισμα των ελεγκτών αποκάλυψε ότι συνεχιζόταν η καταβολή των υπέρογκων επιδομάτων, τα οποία προβλέπονταν στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας χωρίς να έχει γίνει καμία προσαρμογή στα επίπεδα του ενιαίου μισθολογίου. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι:

Το επίδομα επικίνδυνης εργασίας αυξήθηκε από το 1998 έως και το 2011 έως και 576%.

Οι υπάλληλοι που εργάζονταν στην υπηρεσία street work ελάμβαναν τον Μάρτιο του 2011 από 85 έως και 392 ευρώ επίδομα, την ίδια στιγμή που στο Δημόσιο η ίδια παροχή αντιστοιχεί σε 70 ευρώ και 150 στους υπαλλήλους καθαριότητας των ΟΤΑ. Το επίδομα λάμβαναν επίσης και οι καθαρίστριες αλλά και οι κλητήρες του Οργανισμού.

Το οικογενειακό επίδομα (γάμου και τέκνων) από το 1998, που ήταν 35 ευρώ, αυξήθηκε το 2011 έως και 708 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά καταγράφοντας αύξηση έως και 570% στις κατηγορίες του Ιατρικού Προσωπικού. Την ίδια στιγμή το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο προβλέπει μόνο επίδομα τέκνων που αντιστοιχεί σε 35 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο παιδιά και 120 ευρώ για τρία τέκνα και 170 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα