ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΔΟΚΑ 1,5 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΕΙΑ

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Μανδραβέλης
(από την Καθημερινή)
Σε 770 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετίας ανέρχονται τα εγγυημένα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από την εκχώρηση της άδειας εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων. Το ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο εκτιμά σε 1,5 δισ. ευρώ...

τα έσοδα που θ’ αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο η νέα συμφωνία που έκλεισε χθες με την ενδιαφερόμενη κοινοπραξία των ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games.
H συμφωνία των δύο πλευρών επισφραγίστηκε χθες, αλλά με απώλειες, καθώς από την ενδιαφερόμενη κοινοπραξία αποσύρθηκε η ιταλική Lottomatica, διαφωνώντας με το προσφερόμενο τίμημα. Η τελευταία συμμετείχε στην κοινοπραξία με 33% και πλέον το μερίδιό της αναλαμβάνει ο επικεφαλής της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ, η συμμετοχή του οποίου ανέρχεται στο 67%. Το υπόλοιπο κατέχουν οι εταιρείες Intralot (16,5%) και Scientific Games (16,5%). H νέα συμφωνία θα κυρωθεί με νόμο στην ελληνική Βουλή, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η κύρωσή της από τη Βουλή αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θ’ ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την εκταμίευση του 70% του προκαταβαλλόμενου τιμήματος. Η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη, σε περίπου έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, να αναλάβει την εκμετάλλευση των λαχείων και να καταβάλει το υπόλοιπο 30% του προκαταβαλλόμενου τιμήματος. Το προκαταβαλλόμενο τίμημα ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο ωστόσο, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα λάβει περίπου 1 δισ. ευρώ σε βάθος 12ετίας, λόγω επιβολής φορολογίας 30% επί των μεικτών κερδών των λαχείων. Από τα εκτιμώμενα έσοδα, εγγυημένα είναι τα 580 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται με την εκκαθάριση της κερδοφορίας της επιχείρησης. Για την πρώτη χρονιά, ο επενδυτής εγγυάται έσοδα προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 11 χρόνια τα εγγυημένα έσοδα ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ ανά έτος. Επίσης σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, άλλα 170 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα καταβληθούν στο Δημόσιο από τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών. Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία που επιβάλλει την καταβολή στο ελληνικό Δημόσιο των ανείσπρακτων κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων. Τέλος, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άλλα 130 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των πωλήσεων του Κρατικού Λαχείου, τα οποία κατά 100% θ’ αποδίδονται στο Δημόσιο και θ’ αξιοποιούνται σε κοινωνικούς σκοπούς. Με τη συμφωνία που κοινοποιήθηκε χθες, η διοίκηση του Ταμείου εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη. «Τόσο το τίμημα, όσο και η εμβέλεια των εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Γ. Εμίρης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εκχώρηση αυτή, διασφαλίζει την ανάπτυξη της αγοράς των λαχείων αλλά και θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ χθες το Δ.Σ. του Ταμείου προχώρησε άλλες τρεις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 δημόσιων κτιρίων και την πώληση έξι κτιρίων του Δημοσίου που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω πλειστηριασμού. Σε ό,τι αφορά την πώληση του ΟΠΑΠ, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να λάβουν την εξουσιοδότηση (process letter) για οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας την ερχόμενη εβδομάδα.
FIMOTRO
Keywords
Τυχαία Θέματα