Το 1ο βραβείο σε διεθνές συνέδριο απέσπασε μελέτη που παρουσίασε έλληνας επιστήμονας

Η μελέτη που απέσπασε το 1ο βραβείο έχει τίτλο "ICG με χρήση φωτοδυναμικής κάμερας PDE και μπλε χρωστικής ουσίας στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα σε πρώιμο καρκίνο του μαστού».

Το βραβείο απονεμήθηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Έρευνας (ESSR), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και δίδεται κάθε χρόνο στη μελέτη που περιγράφει την καλύτερη χειρουργική τεχνική, ή χειρουργική συσκευή.

Η μελέτη αυτή φέρνει μία επανάσταση στο χώρο των παθήσεων μαστού, καθώς εισάγει την εφαρμογή μιας νέας τεχνικής
για την ανίχνευση του γνωστού «φρουρού»λεμφαδένα. Ο «φρουρός» λεμφαδένας είναι σημαντικός για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Μέχρι σήμερα η ανίχνευσή του επιτυγχάνετο με χρήση ραδιοισότοπων, με μεταφορά της ασθενούς σε ειδικό εργαστήριο και υποβολή της σε σπινθηρογράφημα με καθυστέρηση και ταλαιπωρία της.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα νέο μηχάνημα, η φωτοδυναμική κάμερα (PDE camera), που αποτελεί ευρασιτεχνία των ιατρών της Κλινικής Μαστού του Cambridge. Η PDE camera είναι μία εύχρηστη απεικονιστική συσκευή, που χρησιμοποιείται διεγχειρητικά και ανιχνεύει την περιοχή που έχει σημανθεί μετά την έγχυση 2 σκιαγραφικών ουσιών, της μπλε χρωστικής ουσίας και της πράσινης ινδοκυανίνης (ΙCG).Στην περιοχή αυτή, που εντοπίζεται σε λίγα λεπτά, βρίσκεται ο «φρουρός»λεμφαδένας ο οποίος και αφαιρείται άμεσα.

Της μελέτης ηγήθηκαν οι καθηγητές Gordon Wishart, και John Benson και παρουσιάστηκε από τον χειρουργό μαστού κύριο Βασίλη Πιτσινή από το Cambridge Breast Clinic του Mediterraneo Hospital.

Η μελέτη απέδειξε πως η παραπάνω μέθοδος, μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση ραδιοϊσοτόπων στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα στον καρκίνο του μαστού. Η μέθοδος είναι οικονομικότερη, αποφεύγει τον κίνδυνο της ακτινοβολίας και των ραδιοϊσοτόπων και είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση νέων χειρουργών.
Keywords
Τυχαία Θέματα