Την πρώτη απώλεια βουλευτή του μετράει ο ΣΥΡΙΖΑ – ανεξάρτητος πλέον ο Τατσόπουλος(σσ εδω εχει μείνει η μιση ΝΔ ο Συριζα σας μαρανε;)

Από factorx

Στην ανεξαρτητοποίησή του προχώρησε απ’ το ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Τατσόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα η Κουμουνδούρου είχε πετάξει το μπαλάκι στο βουλευτή της Β’ Αθηνών ζητώντας του να παραιτηθεί παραδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ τη βουλευτική του
έδρα.
Σ’ αυτή την απόφαση είχε καταλήξει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε ο Πέτρος Τατσόπουλος προς τον Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει ουσιαστικά και τυπικά εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Τελικά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Τατσόπουλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε να τραβήξει το σχοινί και «συμφώνησαν» σε βελούδινο διαζύγιο.

Η Κουμουνδούρου με επίσημη ανακοίνωσή της νωρίτερα ανέφερε ότι «είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από την διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος», αποδοκιμάζοντας πολιτικά τη στάση και τις απόψεις Τατσόπουλου στο πνεύμα των δηλώσεων που είχε κάνει ο γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εκτός των άλλων είχε αποδώσει σε κίνητρα προσωπικής προβολής του Πέτρου Τατσόπουλου τη στάση που κρατάει ο συγκεκριμένος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης η Κουμουνδούρου αποδοκίμαζε, ως «υβριστική» και «απαξιωτική» που «αντιστρατεύεται το κλίμα αλληλεγγύης και την κουλτούρα» του ΣΥΡΙΖΑ, και τη στάση του Βασίλη Διαμαντόπουλου που είχε χαρακτηρίσει «προβοκάτορα» τον Πέτρο Τατσόπουλο μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν περιθωριακά στοιχεία που συμπαθούν τη «17Ν».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίασή της. Ωστόσο όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αποφύγει να χρεωθεί μια διαγραφή με δική του ευθύνη καθώς στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι θ’ ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου» σε ότι αφορά την ηρεμία και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας ενόψει μάλιστα δύο εκλογικών αναμετρήσεων σε πολύ λίγους μήνες.

Ουσιαστικά το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε μια ύστατη προσπάθεια να μην προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα απ’ αυτά που πήγαινε να λύσει καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ήδη ταχθεί δημόσια κατά οποιασδήποτε κύρωσης σε βάρος του Τατσόπουλου. Για τον Αλέξη Τσίπρα η ιδανική εξέλιξη θα ήταν να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στον κόμμα ο βουλευτής της Β’ Αθηνών. Τελικά η άρνηση του Πέτρου Τατσόπουλου να υποταχθεί στις αξιώσεις Τσίπρα οδήγησαν στο βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών.

Πάντως η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει στη μεθοδολογία της με το χειρισμό που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Νοέμβριο με την επιπλέον πτυχή ότι τώρα η Κουμουνδούρου επιχειρεί να χρεώσει το προαναγγελθέν διαζύγιο με τον Πέτρο Τατσόπουλου όχι απλά στον ίδιο αλλά σε κίνητρα προσωπικής του προβολής απαξιώνοντας έτσι το όποιο πολιτικό διακύβευμα των απόψεων και της εν γένει στάσης του. Και αυτό γιατί μπορεί η περίπτωση του Πέτρου Τατσόπουλου να είναι ως τώρα μοναδική, έχει όμως έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Είναι ο βουλευτής που διαφοροποιήθηκε τασσόμενος κατά της απλής αναλογικής κατά συνέπεια και σε ζητήματα που σχετίζονται με το ποιες είναι οι ενδεδειγμένες για το ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές συνεργασίες. Είχε ακόμη αντιταχθεί ανοιχτά στον πόλεμο της Κουμουνδούρου με συγκεκριμένους εκδοτικούς ομίλους τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυε ευρύτερους πολιτικούς στόχους πάνω σ’ αυτές τις αντιπαραθέσεις. Αξίζει δε να θυμηθεί κανείς ότι κατά δήλωση του Πέτρου Τατσόπουλου υπάρχουν και άλλοι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που ασπάζονται τις απόψεις του.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ήδη απ’ το Νοέμβριο το antinews με αφορμή τις τότε διαφοροποιήσεις Τατσόπουλου είχε υποστηρίξει ότι μπαίνει σε δοκιμασία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και είχε θέσει το ερώτημα κατά πόσο είναι εύκολο να μείνει αλώβητο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Βλέπε τα σχετικά άρθρα: Υπό δοκιμασία η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει αλώβητος ;ANTINEWS

Κάλχας
Keywords
Τυχαία Θέματα