ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Ανατρέπει,όπως γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης των εν ενεργεία και συνταξιούχων της ΔΕΗ, που απολαμβάνουν έκπτωση 80% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φορολογώντας την παροχή αυτή. Ειδικότερα, με γνωμοδότησή της η Α' Τακτική Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του ...
Κράτους (αρ 140/2012) και κατόπιν παρέμβασεως του Γενικού Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου
Ρακιντζή, έκρινε ομόφωνα ότι "το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ από την παροχή ορισμένη ποσότητας ηλεκτιρκής ενέργειας με μειωμένο τιμολογιο, αποτελεί εισόδημο που πρέπει να φορολογείται" Η έκτπτωση στα τιμολόγια σε περίπου 22.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και 15.000 συνταξιούχους κοστίζει στη ΔEH περίπου 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο. "Η έκπτωση στα τιμολόγια για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ θεωρείται επιπλέον εισόδημα, το οποίο πρέπει να φορολογείται" τονίζει στην "Κ" ο κ. Ρακιντζής δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ν αρθούν οι κοινωνικές αδικίες ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα. "Δεν πρέπει να υπάρχουν προνομιούχοι" είπε με έμφαση.
Το ζήτημα της φορολόγησης ή μη της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με μειωμένο τιμολόγιο στους εγαζόμενους της εταιρίας εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το Νομικό Συμβούλιο με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις του έχει γνωμοδοτήσει υπέρ και κατά της φορολόγησης. Η Ολομέλεια ήρε τις αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις και τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης θεωρώντας την εν λόγω παροχή ως αμοιβή σε είδος και κατά συνέπεια ως εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος.
Η φορολογική εκκρεμότητα εντοπίστηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή κατά τον έλεγχο που διενεργησε η Αρχή για τις ενισχύσεις και τις επιχορηγήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο κ. Ρακιντζής απευθύνθηκε με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπενθυμίζοντας ότι πλέον έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς του δημόσιου φορέα και από το 2001 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Tην κατάργηση της έκπτωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔEH στα τιμολόγια ρεύματος είχε προαναγγείλει από τις αρχές του έτους ο υπουργός ΠEKA κ. ΓώργοςΠαπακωνσταντίνου., προκαλώντας συνδικαλιστικές αντιδράσεις. O υπουργός εκτίμησε οτι με την συγκεκριμένη περικοπή , η επιχείρηση θα έχει όφελος περί τα 35-40 εκ. ευρώ ετησίως και εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει εάν χρειαστεί σε νομοθετική ρύθμιση.
Το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος των εργαζομένων έχει τις ρίζες του στο 1945 για την τότε «Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών - Πειραιώς» και στο 1955 για την Ηλεκτρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης. Στη σημερινή του μορφή θεσπίστηκε με νόμο το 1961 και από το 1991 πέρασε στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. H έκπτωση έχει πλαφόν ανάλογα με την περιοχή τις 12 έως 18 χιλιάδες κιλοβατώρες το χρόνο και παρέχεται κλιμακωτά.. Mεγαλύτερη έκπτωση παρέχεται για τις πρώτες 1800 κιλοβατώρες, μικρότερη μέχρι τις 3000 κιλοβατώρες και ακόμη μικρότερη για την κατανάλωση πάνω από 4800 κιλοβατώρες μέχρι το πλαφό
Keywords
Τυχαία Θέματα