ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΒΟΜΒΑ -Μόνο το 10% απαντά στις δημοσκοπήσεις!



Εξ οικείων τα βέλη. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι δημοσκόπος και επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης στις πολιτικές επιστήμες και όμως, παρ’ ότι του δημοσκοπικού επαγγέλματος, δεν διστάζει...καθόλου για λόγους επιστημονικής ακεραιότητας, να αμφισβητήσει τα ευρήματα αυτής της συγκυρίας των δημοσκοπήσεων κι αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες ενδεχομένως υπηρετούν.

Στην πραγματικότητα, ο Χρ. Βερναρδάκης είναι καταπέλτης ενάντια στην αξιοπιστία των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, αφού τεκμηριωμένα βεβαιώνει ότι μόνο το 10% (!!!) του πληθυσμού απαντά
πλέον στις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων και ότι αυτό το 10%, που απαντά είναι το πιο ευκατάστατο και με τα λιγότερα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, ο Χρ. Βερναρδάκης μας βεβαιώνει ότι «μάπα το καρπούζι» και ότι τα δημοσκοπικά πουκάμισα είναι αδειανά.

Κι όμως, πάνω στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό και ανεξάρτητα αν αυτό αναγνωρίζεται δημόσια ή όχι, οι επικοινωνιακές πολιτικές και οι στρατηγικές των κομμάτων. Δυστυχώς, οι «βολεμένοι» μέσα στην κρίση κατανέμουν τα «ποσοστά» των κομμάτων και αναδεικνύουν τις υποτιθέμενες προτεραιότητες της κοινής γνώμης και τη βούλησή της σε κρίσιμα θέματα και προβλήματα (πχ στάση απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ, ανάγκη να γίνουν εκλογές ή όχι, απεργίες, κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κλπ κλπ). Το κυριότερο, όμωσ, είναι ότι μόνο το 10% των «βολεμένων» και των πλέον «άνετων» διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα της συγκυρίας και το διαμορφώνει σε όλο και πιο συντηρητική και καθεστωτική κατεύθυνση.

Οι διαπιστώσεις του Χρ. Βερναρδάκη αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια που στηρίζουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και υποδηλώνουν ότι βασίζεται σε ένα επίπλαστο και τεχνητό υπόστρωμα, το οποίο υποβάλλει ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και πολιτικής.

Τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει σύσσωμη η Αριστερά από τις εμπεριστατωμένες αποκαλύψεις του Χρ. Βερναρδάκη είναι κάτι παραπάνω από ρηξικέλευθα.

Η Αριστερά, αντί να πιέζεται (και) από τις δημοσκοπήσεις να κινείται όλο και πιο «συντηρητικά» και με όλο και μεγαλύτερη «συστημική προσαρμοστικότητα», οφείλει, για να αποκτήσει μεγαλύτερη λαϊκή αξιοπιστία και να σπάσει την απάθεια, την αποπολιτικοποίηση, τη λογική του καναπέ, την εύκολη εξομοίωση ή και απόρριψη των πάντων, να προχωρήσει σε πιο ουσιαστική και βαθύτερη ριζοσπαστικοποίηση του λόγου, της πολιτικής, του προγράμματος, των πρακτικών και της στρατηγικής της!

Αυτή είναι η πρόκληση σήμερα σε όλη την Αριστερά, που σημαίνει ταυτόχρονα και πρόκληση για κοινή δράση, συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεών της.

Η πραγματική δημοσκόπηση για την Αριστερά είναι η στροφή στις εργατικές λαϊκές δυνάμεις και τους αγώνες τους, για ένα πρόγραμμα προοδευτικής και σοσιαλιστικής αναδιοργάνωσης της χώρας.

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΠΕΡΑΙΒΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα