Στο «κόκκινο» η ένταση - Η Δύση φοβάται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία



Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ανεβαίνει το διπλωματικό «θερμόμετρο» μεταξύ Δύσης και Μόσχας, αφού ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ φοβούνται το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ...ΝΑΤΟ, Aμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια μεγάλη
δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως ανησυχεί ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.

«Η ρωσική δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη», δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία. «Υπάρχει απολύτως επαρκής (ρωσική) δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να τρέξει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος», πρόσθεσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNN ότι «είναι πιθανό πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται να μπουν», εκτιμώντας πως η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στη μεθόριο αποσκοπεί στον εκφοβισμό του Κιέβου.

Ο ίδιος τόνισε, μάλιστα πως ακόμα και η προσφορά αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, «είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει τους υπολογισμούς της Ρωσίας και να αποτρέψει μία εισβολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται. «Αυξάνονται έχουν γίνει υψηλότεροι» απάντησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ερωτηθείς κατά την διάρκεια μιας εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», εκτίμησε ο ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Αυτή η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτή τη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο υπουργός.
Ο ίδιος βεβαίωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας λαμβάνει «όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».

Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν το φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές με την Ουκρανία».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε διαβεβαιώσει την 20η Μαρτίου τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα