Σε…επαναδιαπραγμάτευση η ΕΡΤ με το Euronews


Mαλλον προς την κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης οδηγείται η ΕΡΤ με το Euronews μετα την τελευταία ενημέρωση που ειχαν τα μελη του Διοικητικου της Συμβουλιου στην τελευταία συνεδρίαση τους.Οπως φαίνεται και οι υπευθυνοι του Euronews εχουν ανησυχήσει μετα τις τελευταίες ανακοινώσεις και να αναμένεται να υπάρξουν εξελιξεις μεσα στις επομενες ημερες.
Ενδεικτικη υπενθυμιζεται ηταν και η ανακοίνωση της ΕΡΤ ΑΕ:”Αμέσως
μετά τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. και την τοποθέτηση του κ. Αιμίλιου Λιάτσου, ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης, η ΕΡΤ Α.Ε. εστίασε την προσοχή της στο θέμα της ανακοινωθείσης συνεργασίας με το πολύγλωσσο ειδησεογραφικό δίκτυο EURONEWS, στο οποίο η ΕΡΤ μετέχει από το 1992 ως ιδρυτικό μέλος με αμετάβλητο αριθμό μετοχών και εταιρικό μερίδιο 0,32%.Στη διάρκεια αυτής της εταιρικής σχέσης η ΕΡΤ έχει καταβάλει από το 1993 στο EURONEWS συνολικά 5.177.847,69€ με εξαιρετικά μικρό ποσοστό μερισματικής απόδοσης.

Όπως είναι γνωστό, το EURONEWS διανέμει το σήμα του κυρίως δορυφορικά ή καλωδιακά σε όλες τις χώρες προβολής του, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας όπου εδρεύει, με ελάχιστες εξαιρέσεις (αναλυτικός πίνακας στην ιστοσελίδα http://www.euronews.com/distribution).

Μετά από διερεύνηση του ζητήματος, διαπιστώθηκε ότι, την περίοδο μεταξύ των πρόσφατων δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα και τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου (26/06/2012), ανακοινώθηκε η δημιουργία του 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού Euronews στην Ελληνική γλώσσα.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται μνεία στη δομή ενός νέου ανεξάρτητου καναλιού ως του πρώτου ειδησεογραφικού σταθμού 24ωρης λειτουργίας στην Ελλάδα, το οποίο θα χρησιμοποιεί μεγάλα διεθνή ρεπορτάζ από την κεντρική παραγωγή ειδήσεων (central editing) στη Λυών, με σχολιασμό Ελλήνων δημοσιογράφων και με την προσθήκη θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, αναφέρεται ως νέα στρατηγική του Euronews η επέκτασή του σε νέες τοπικές ραδιοτηλεοπτικές αγορές και πως η δημιουργία του καναλιού χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Euronews.

Από την πλευρά του EURONEWS είχε ζητηθεί δέσμευση της ΕΡΤ για παραχώρηση επίγειας ψηφιακής συχνότητας (DTT), μέσω της οποίας η θυγατρική εταιρία του EURONEWS θα πραγματοποιούσε μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος και προγράμματος τοπικού περιεχομένου (local content).

Προσώρας, η ΕΡΤ Α.Ε. φιλοξενεί τη μετάδοση του ξενόγλωσσου EURONEWS (Αγγλικά και Γαλλικά) σε επίγεια ψηφιακή συχνότητα, ασκώντας δικαίωμα που της παρέχεται από τον Ν.3592 αρ. 14 παρ. 3 και διευκρινίζει ότι η Ελληνική νομοθεσία δεν παρέχει το δικαίωμα λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν 2328/1995 που διέπει το καθεστώς λειτουργίας της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Συνεπώς η ΕΡΤ ούτε μπορούσε, ούτε μπορεί να δεσμευτεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης επίγειας ψηφιακής συχνότητας (DTT) προς κανέναν τρίτο, πολλώ δε μάλλον προς θυγ
Keywords
Τυχαία Θέματα