Σαμαράς:Το Κυπριακό, προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής



Το Κυπριακό αποτελείο κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν οι...εξελίξεις και το ενδεχόμενο έναρξης εκ νέου των διαπραγματεύσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η όποια λύση πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων.

φωτ.ΑΜΠΕ
Όπως
ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μίλησε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώ υπονοώντας ότι δεν θα δεχτεί άλλη ιστορία τύπου Ανάν, τόνισε πως "πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης". Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων. Σημείωσε εξάλλου ότι ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας του κυπριακού καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε στυ κοινό ανακοινωθέν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης.
«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις βάσεις», επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε σχολιάσει ότι το κείμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανακοίνωσε ότι μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε νεότερη ανακοίνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς, εξάλλου, αναφέρεται ότι τελεί εν αναμονή της ελληνοκυπριακής, για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις. Το "πράσινο φως" από τις δύο πλευρές αναμένει και ο ΟΗΕ.
enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα