Ραντεβού το φθινόπωρο με σενάρια για εκλογές

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον φετινό Προϋπολογισμό αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα που είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση προκειμένου να ανακτήσει διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εταίρων και δανειστών μας, τέτοια που θα της επιτρέψει να απαιτήσει τον τερματισμό των ασφυκτικών περιορισμών του υφεσιακού προγράμματος που υποχρεώνεται να εφαρμόσει.

Το αφόρητο «γερμανικό καψώνι» που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τις συνεχείς αναβολές στην εκταμίευση της δόσης, δημιούργησε σοβαρό προβληματισμό στην κυβέρνηση για τη σκληρότητα που επέδειξε το Βερολίνο.

Παρόλο που η στάση αυτή θεωρείται απότοκος των προεκλογικών αναγκών της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ, κυβερνητικοί επιτελείς αμφιβάλλουν ότι, μετά τις 22 Σεπτεμβρίου που θα έχουν ψηφίσει οι Γερμανοί πολίτες, θα αλλάξουν αυτομάτως και οι ασφυκτικές συνθήκες του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει εσαεί με το μόνιμο θρίλερ των πιέσεων για μέτρα ώστε να πάρουμε την επόμενη δόση», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο οποίος ενεπλάκη προσωπικά στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί από την τρόικα για να αποφευχθεί ενδεχόμενο περαιτέρω αναβολών στη συμφωνημένη από τις αρχές Ιουλίου ροή της χρηματοδότησης των 6,8 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέχρι τροπολογία, με την οποία επιταχυνόταν η δημοσίευση στο ΦΕΚ των ρυθμίσεων που ψήφισε άρον άρον η Βουλή για τις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ετοίμασαν συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά για να αφαιρέσουν το «άλλοθι» που προέβαλε το Βερολίνο πριν δώσει το πράσινο φως για να συνεδριάσει την περασμένη Παρασκευή το Euroworking Group και αποφασίσει να εκταμιευθούν αύριο Δευτέρα τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία, μαζί με το ποσό των 1,8 δισ. που αναμένεται να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου.
Μετά τις αυριανές καθυστερημένες εκταμιεύσεις απομένει μόνον το 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δοθεί τον Οκτώβριο.
«Αθλος χωρίς προηγούμενο»
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από το οικονομικό επιτελείο ότι με την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος Αυγούστου, θα επιβεβαιωθεί πλήρως ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τέλη του χρόνου, κάτι που, όπως σημειώνεται, «συνιστά έναν άθλο χωρίς προηγούμενο».
«Το πλεόνασμα και οι δραματικές θυσίες που χρειάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός για να το πετύχουμε είναι το όπλο που θα αντιτάξουμε», λένε κυβερνητικές πηγές εν όψει της επιστροφής της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου για την επόμενη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, που θα γίνεται παράλληλα με τις διαδικασίες κατάρτισης Προϋπολογισμού για το 2014.
Εχοντας ως δεδομένο την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε στη χώρα την τελευταία τετραετία, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να απαιτήσει από τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών «να τηρήσουν κι εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να λάβουν εγκαίρως τις αποφάσεις που αφενός θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, αφετέρου θα δώσουν τις απαραίτητες αναπτυξιακές ανάσες που θα οδηγούν στον τερματισμό της ύφεσης και θα σηματοδοτούν την αναγκαία πορεία προς την ανάκαμψη».

Προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα
Εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου, στο επιτελείο του πρωθυπουργού γίνεται προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα, στα οποία, κατά ορισμένους συνεργάτες του, περιλαμβάνεται ακόμη και «η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».
«Ετοιμαζόμαστε, γιατί όλα είναι πιθανά», ανέφερε χαρακτηριστικά προς το «ΘΕΜΑ» τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, στέλνοντας σχετική προειδοποίηση τόσο προς τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας όσο και προς το εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων, στα οποία επικρατεί βαρύ κλίμα μετά τις νέες εκβιαστικές αποφάσεις που υποχρεώθηκε να λάβει η Βουλή, αλλά και εκείνες που θα χρειαστεί να πάρει από τις 31 Αυγούστου και μετά.
Ετσι, άλλωστε, ερμηνεύεται και η ακαριαία αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου να ζητήσει την επίπληξη των «γαλάζιων» βουλευτών κυρίων Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Κυριαζίδη που δήλωσαν «παρών» κατά την ψήφιση, την περασμένη Πέμπτη, του τελευταίου προαπαιτούμενου που ήταν η άρση της εξαίρεσης από την κινητικότητα των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό, που απαιτήθηκε να γίνει ώστε να συμπληρωθεί μέχρι ενός ο αριθμός των «ανθρωποθυσιών» που ήθελε η τρόικα.
Πολιτικά ανώδυνη
Παρά το γεγονός ότι η διαφοροποίηση των δύο βουλευτών ήταν επί της ουσίας πολιτικά ανώδυνη, αφού η διάταξη πέρασε, καθώς δεν ετέθη ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από την αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός και στους «αντάρτες» διαμηνύθηκε, διά του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Θανάση Μπούρα, ότι η επανάληψη μιας τέτοιας κίνησης θα οδηγήσει αυτόματα σε διαγραφή τους.
Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν με έμφαση την ισχύ της σαφούς προειδοποίησης που απηύθυνε προς ημερών ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Τάκης Μπαλτάκος ότι «η καταψήφιση καίριου νομοσχέδιου ή καίριας διάταξης συνεπάγεται την αυτόματη διαγραφή όσων παραβούν τη γραμμή, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε άμεσες εκλογές».
«Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού», είχε πει ο κ. Μπαλτάκος. Και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «εάν με τη διαφοροποίηση των δύο είχε καταψηφιστεί η διάταξη, η διαγραφή τους θα ήταν αναπόφευκτη».

Οχι οργανωμένη
Παρόλο που θεωρείται ότι η στάση των συγκεκριμένων βουλευτών «δεν είναι οργανωμένη», στην κυβέρνηση δεν θέλουν, όπως λένε, να επιτρέψουν την «εναλλάξ και περιοδική “ηρωοποίηση” ορισμένων που θέλουν να εμφανιστούν ως πιο ευαίσθητοι από τους υπόλοιπους».
Οπως τονίζουν, «σε κανέναν, ούτε προφανώς στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, δεν αρέσει να απολύονται δημόσιοι, αλλά έχει την υπευθυνότητα, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, να ψηφίζει για να σταθεί όρθια η Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα «βαριά», όπως χαρακτηρίζονται, νομοσχέδια που έπονται για την επικαιροποίηση όρων του μνημονίου, τους φόρους των ακινήτων και το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο, θα είναι καθοριστικά για τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης που, όπως θυμίζουν, «στηρίζεται πλέον από 155 βουλευτές».
Μέσα στον Αύγουστο αρχίζει το πολιτικό «μασάζ» Υπό αυτά τα δεδομένα, τις επόμενες ημέρες το κυβερνητικό επιτελείο στη Βουλή σχεδιάζει να εντείνει το «μασάζ» προς τους βουλευτές. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκος, με τη συνδρομή του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Μπούρα και του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο κ. Νίκου Τσιούτσια θα επιχειρήσουν να τονώσουν το ηθικό των βουλευτών υπενθυμίζοντας τον «εθνικό στόχο» της κυβέρνησης και από την άλλη να καταστήσουν σαφές πως μια λάθος κίνηση, ένα στραβοπάτημα είναι αρκετό για να θέσει τη χώρα σε νέα περιδίνηση. Τα δύσκολα, όμως, θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπου αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής (σ.σ.: θα ακολουθήσει και άλλο για φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.λπ.) και θα ενταθούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όταν η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει μια σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αν και σ’ αυτή την περίπτωση αναμένεται να ακολουθηθεί η τακτική που εφαρμόστηκε και κατά την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, όταν, μέσω επανειλημμένων διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη υιοθετήθηκαν προτάσεις να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματα των βουλευτών, είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν και πάλι σε εκτόνωση οι νομοθετικές βελτιώσεις χωρίς να αλλάξει ο πυρήνας των απαιτήσεων της τρόικας.
Ποιοι κρίνονται «ύποπτοι φυγής» Να σφραγίσει τα στεγανά της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του νομοθετικού κύματος διαρκείας που θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα περιλαμβάνει επικίνδυνες εστίες που μπορούν να εξελιχθούν σε «μαύρη τρύπα» για την κυβερνητική συνοχή.
Αλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο, που γνωρίζει καλά ότι «οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή», έχουν ήδη φτάσει μηνύματα από βουλευτές που ξεκαθαρίζουν ότι «οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί» και προσθέτουν πως «αν αυτά που θα έρθουν το φθινόπωρο αποτελούν Μνημόνιο 3, καλύτερα να μην τα φέρετε».
Για την ώρα, πάντως, λόγω των δυνατοτήτων που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για τη λειτουργία των Θερινών Τμημάτων, οι πιθανές «εστίες» αντιμετωπίζονται πριν καν ανάψουν. Συγκεκριμένα, οι συνθέσεις των τριών θερινών τμημάτων (όπου οι 300 βουλευτές μοιράζονται σε τρία τρήματα που λειτουργούν για έναν μήνα το καθένα) μπορούν να αλλάζουν συνεχώς και, έτσι, «επικίνδυνοι» βουλευτές να πηγαίνουν στον… πάγκο σε περιπτώσεις κρίσιμων ψηφοφοριών.
Οπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη κατά την ψηφοφορία του φορολογικού νομοσχεδίου όταν ο κ. Γιώργος Βλάχος ζήτησε να αντικατασταθεί για να «αποφύγει τον πειρασμό».
Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη τακτική δεν παρέχει εγγυήσεις και σίγουρα δεν μπορεί να καθιερωθεί, πολύ περισσότερο που τα θερινά τμήματα θα λειτουργήσουν ως τις αρχές Οκτωβρίου που θα επαναληφθούν οι εργασίες της Ολομέλειας.
Αυτό φάνηκε, εξάλλου, ξεκάθαρα και στην τελευταία κρίσιμη κοινοβουλευτική δοκιμασία, στην οποία μπορεί ο κ. Βλάχος να «ομολόγησε» τις προθέσεις του, δεν έκαναν, όμως, το ίδιο οι κύριοι Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Κυριαζίδης που δήλωσαν απροειδοποίητα «παρών».
Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται εκεί, καθώς πίσω από τις πόρτες, τις προθέσεις τους έχουν εκφράσει -άλλοι με έντονο και άλλοι με πιο χλιαρό τρόπο- αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές. Στην κόκκινη λίστα περιλαμβάνονται οι κύριοι Μιχάλης Ταμήλος, Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι οποίοι, προερχόμενοι από την Αυτοδιοίκηση, θα δεχθούν με δυσκολία επιπλέον οριζόντια μέτρα στους ΟΤΑ.
Πέραν αυτών, στην ομάδα των «επικίνδυνων» εντάσσονται οι κύριοι Ιορδάνης Τζαμτζής, Κώστας Κουκοδήμος, Αργύρης Ντινόπουλος αλλά και οι κυρίες Αννα Καραμανλή, Ασπασία Μανδρέκα και Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου που θα προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις σε πιθανή αύξηση φορολογικών βαρών.
Προβληματισμός και στο ΠΑΣΟΚ
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ. Στην.. επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται οι κύριοι Θάνος Μωραΐτης, Μιχάλης Κασσής, Κώστας Σκανδαλίδης και Απόστολος Κακλαμάνης,
ο οποίος επέλεξε τελευταία να απουσιάζει από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, όπως και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος δεν αποκλείεται να επικαλεστεί εκ νέου «ηθικό ζήτημα» για οριζόντια μέτρα που θα αφορούν το προσωπικό των ΟΤΑ.
Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, ραντεβου, φθινοπωρο, το θεμα, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μνημονιο 3, θεοδωρα τζακρη, μερκελ, ελλαδα, τροικα, φεκ, βουλη, σαμαρας, φως, group, ΔΝΤ, χρεος, θεμα, ισχύ, μνημονιο, νέα, ψηφοφορία, ΟΤΑ, αννα, ΠΑΣΟΚ, κινηση στους δρομους, κακλαμανης, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, θερινη ωρα, μνημονιο 2, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, βουλευτες, βερολινο, θριλερ, προγραμμα, φεκ, φως, ωρα, αυξηση, αννα, βλαχος, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δοθει, δωσει, εγινε, ευρω, εσαει, ζωνη, ιδιο, θεοδωρα, ηθικο, εικονα, ιορδανης, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμα, λαθος, λειτουργια, μανη, μαξιμου, μεσοπροθεσμο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μηνυματα, νικητας, ομαδα, πεμπτη, ροη, πορτες, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, τρια, ισχύ, ψηφοφορία, κωνσταντινος, group, δημητρης, εμφαση, χωρα, κωστας, λαζαρος, πηγες, θανος
Τυχαία Θέματα