Προληπτική λογοκρισία αλά Ερντογάν


ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ YOUTUBE -TWITTER!
Προληπτική λογοκρισία αλά Ερντογάν
Από τον Παναγιώτη Βελισσάρη - Λυμπερίδη

Τα όσα γνωστοποιήθηκαν από τον Άρειο Πάγο σχετικά με τα βίντεο που φέρεται να έχει στην κατοχή της η Χρυσή Αυγή, μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία και μόνο φράση: Προληπτική λογοκρισία.

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση να κινηθεί το αυτόφορο σε περίπτωση που δει το φως
της δημοσιότητας νέο οπτικοακουστικό υλικό, πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη διαδικασία επεκτείνεται και κατά αυτού που θα αναπαράξει τυχόν βίντεο που θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Με δικαιολογία την προστασία της προσωπικής ζωής από εκβιασμούς, η συγκεκριμένη εντολή έρχεται να δώσει στις «φήμες» και τους «ψιθύρους» μία νέα, χάρη: Στο βαθμό που τα βίντεο θα υπάρχουν και σε ισχύ θα βρίσκεται η προληπτική απαγόρευσή μετάδοσή τους, κανείς δεν θα μπορεί πραγματικά να ξέρει ποιοι ισχυρισμοί διατυπώνονται, ποιοι εμπλέκονται και κυρίως τι λέγεται, και το αποτέλεσμα που θα προκύψει, μάλλον θα συσκοτίσει τα πράγματα, παρά θα περιφρουρήσει τη νομιμότητα.

Ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει είναι και η αλά καρτ δικαιοσύνη που προσπαθεί να αποδώσει ο Άρειος Πάγος. Όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το περίφημο πια βίντεο με τα όσα έλεγε ο Τάκης Μπαλτάκος, η νομοθεσία γιατί δεν εφαρμόστηκε; Τί περίμεναν οι αρχές για να κινήσουν ανάλογες διαδικασίες; Ο νόμος εξάλλου είναι γνωστός και όσοι τον σέβονται δεν χρειάζονται ευγενικές υπενθυμίσεις για να τον σεβαστούν περισσότερο.

Ή μήπως οι ισχυρισμοί της Χρυσής Αυγής για ακόμη περισσότερα βίντεο πλέον τρόμαξαν τόσο, ώστε πλέον να βγαίνουν «προληπτικές απαγορεύσεις»;

Ασχέτως από τα πολιτικά παιχνίδια που προσπαθεί να παίξει το νεοναζιστικό μόρφωμα με το υπαρκτό βίντεο – και τα άλλα που απειλεί να δώσει στη δημοσιότητα- αυτή η απαγόρευση έρχεται να πλήξει την ελευθεροτυπία στην ουσία της. Ναι, πρόκειται για έργο παράνομης δραστηριότητας – μιας και όπως φαίνεται οι χρυσαυγίτες κυκλοφορούσαν καλωδιωμένοι στους διαδρόμους της Βουλής- και ναι, η ΧΑ εκβιάζει.

Πρόκειται για μια απαγόρευση που όχι μόνο δεν προστατεύει τους θιγόμενους, αλλά έρχεται να ορθώσει ένα φραγμό στην προσπάθεια όχι μόνο να φανεί το πραγματικό πρόσωπο των Χρυσαυγιτών, αλλά και να βγουν στη δημοσιότητα τα κακώς κείμενα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Από αυτά τα βίντεο δεν εξάγονται μόνο συμπεράσματα για όσους εμφανίζονται, αλλά και για αυτούς που προχωρούν στην δημιουργία τους. Για τις άνομες μεθόδους που χρησιμοποιούν, για το πως εκμεταλλεύονται τα λεγόμενα για να στήσουν τα περί σκευωρίας σε βάρος της ΧΑ. Και όλα αυτά, είναι δουλειά των δημοσιογράφων είναι να τα καταγράφουν.

Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση, δεν θυμίζει ευρωπαϊκή χώρα. Απεναντίας φέρνει στο μυαλό μας τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία, όταν μετά τα σοκαριστικά βίντεο που αναμιγνύουν τον Ερντογάν σε διάφορης φύσης παρανομίες, ο τούρκος πρωθυπουργός δεν απαγόρεψε απλά την προβολή τους, φόρεσε «φίμωτρο» στα δύο βασικότερα μέσα που που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν γνωστά: Το Youtube και το Twitter.
COURDISTO PORTOCALI
Keywords
Τυχαία Θέματα