''ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ''...

«Η Συρία θα μετατραπεί σε πόλεμο που κανείς δεν θέλει, ακόμη και οι πιο σημαντικοί υπέρμαχοί του» σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική Libération, με αφορμή τις διεργασίες που ξεκινούν...

στο Κογκρέσο.
«Και ο Ομπάμα πολεμιστής χωρίς αιτία. Οι ανασφάλειές του εξασθένησαν τις θέσεις του και μαζί με αυτές τις θέσεις του μοναδικού γάλλου συμμάχου του. Η άγνοια γύρω από την αποφασιστικότητα του αμερικανού προέδρου ενισχύει ένα αντιπολιτευόμενο μέτωπο από αριστερούς εχθρούς του πολέμου και δεξιούς ρεπουμπλικάνους που θέλουν διεύρυνση των στόχων και πτώση του καθεστώτος Άσαντ»,
σχολιάζει η εφημερίδα.
Για τις επιπτώσεις ενός πολέμου στη Συρία προειδοποιεί η γαλλική Le Figaro: «Μα τι ακριβώς περιμένουμε από αυτόν τον πόλεμο με ταχύτητα όπισθεν», αναρωτιέται ο σχολιαστής της.
«Εάν πρόκειται για το γόητρο του αμερικανού και του γάλλου προέδρου, τότε η μέθοδος δια του πολέμου είναι χειρότερη και από το κακό του ίδιου του εμφυλίου στη Συρία. Βόμβες εναντίον του Άσαντ, μερικών υπουργείων και στρατιωτικών βάσεων δεν θα τον τιμωρήσουν και δεν θα επηρεάσουν την ίδια τη διένεξη, εφόσον το καθεστώς είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί. Αλλά και η Τεχεράνη δεν πρόκειται με τους βομβαρδισμούς να φοβηθεί. Προσοχή όμως στις συνέπειες: η διεθνοποίηση της συριακής διένεξης δεν πρόκειται να τερματιστεί σε λίγες μέρες» καταλήγει η εφημερίδα.
Ο γερμανικός τύπος εξαπολύει βέλη κατά της Άγκελα Μέρκελ για την έλλειψη διαμορφωμένης θέσης, όπως φάνηκε στην Αγία Πετρούπολη. «Οι βασανιστικοί ελιγμοί της καγκελαρίου σχετικά με τη διακήρυξη των είκοσι για τη Συρία δείχνει την παντελή έλλειψη σχεδίου της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής» αποφαίνεται η Berliner Zeitung.
«Σε αυτό το ζικ-ζακ ένα γίνεται σαφές: η «μερκελική» μέθοδος διαμόρφωσης της πολιτικής: πορεία σε απόσταση, αναμονή προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος, όχι πρόωρες δεσμεύσεις. Μόνο που αποτελεί πρόβλημα όταν ο άνεμος φυσά πολύ συχνά. Και εξοργίζει όταν όλη αυτή η διαδικασία γίνεται σε διεθνές διπλωματικό παλκοσένικο, ορατή σε όλους» υποστηρίζει ο γερμανός σχολιαστής.
Πυρά κατά της καγκελαρίας εξαπολύει και η συντηρητική die Welt. «Αντί να αντιληφθεί ότι η μοναδική πιστευτή απειλή της Δύσης είναι η προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα για να μετακινηθεί η Ρωσία από την πολιτική μπλοκαρίσματος, η Μέρκελ άφησε στα κρύα του λουτρού τον Ομπάμα και την πρωτοβουλία του. Παράλληλα απέφυγε να δεσμευτεί και να αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα απορρίπτει στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ και της Γαλλίας».
«Αντ΄αυτού ονειρεύεται την ιδανική εικόνα μιας αποφασισμένης διεθνούς κοινότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τους υπεύθυνους για τη χρήση χημικών όπλων», ειρωνεύεται ο σχολιαστής της.
Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα