"ΠΛΗΓΜΑ"... Η "ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Ο....ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Η υπέρμετρη φορολόγηση αποτελεί.... σοβαρό πλήγμα για την...
"κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα" τονίζει σε επερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα ο... βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Η τακτική της επιβολής.... υψηλής φορολόγησης με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αποτελεί
σε πολλές περιπτώσεις μία... άστοχη και ατελέσφορη μέθοδο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει ακριβώς... τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα..τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης και αναφέρει σχετικά στην επερώτησή του:
Γιάννης Μιχελάκης

Είναι γνωστό ότι η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη διάσωσης της χώρας, υποχρέωσαν τη σημερινή κυβέρνηση στη λήψη μιας σειράς σκληρών και επώδυνων μέτρων με στόχο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης.
Επίσης είναι προφανές ότι πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει η αδήριτη ανάγκη αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού μας συστήματος.
Όμως η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων καταδεικνύει ότι η τακτική της επιβολής υψηλής φορολόγησης με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μία άστοχη και ατελέσφορη μέθοδο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα στην πράξη ότι μειώνει σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη μείωση των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το οποίο εύλογα έχει γίνει πολύς λόγος, αποτελεί η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το δημόσιο ταμείο, καθώς η πτώση της ζήτησης σε ορισμένους Νομούς της χώρας άγγιξε το 80%!
Ανάλογη είναι η εικόνα στο χώρο της εστίασης, αφού σύμφωνα με τον ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης) ο ετήσιος τζίρος του συγκεκριμένου κλάδου κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ 23% υποχώρησε από τα 3 δις ευρώ στα 1,8 δις ευρώ, καταγράφοντας δηλαδή δραματική πτώση σε ποσοστό 40%, για την οποία βέβαια δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση, αλλά σε καθοριστικό βαθμό και η δυσβάστακτη φορολογική επιβάρυνση.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ποτών και τσιγάρων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάθε αύξηση του φόρου μειώνει σχεδόν ισόποσα την επίσημα καταγεγραμμένη κατανάλωση, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια των αναμενόμενων δημόσιων εσόδων, αλλά και την αύξηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου των εν λόγω ειδών, με ό, τι αυτό προφανώς συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
Με το ίδιο σκεπτικό, κάθε νέα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα αυτοκίνητα σε συνδυασμό με τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα νέο μεγάλο κύμα κατάθεσης πινακίδων και κατά συνέπεια σε μια ακόμη σοβαρή απώλεια δημοσίων εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας λειτουργεί ως «κίνητρο» φοροδιαφυγής, όλως ιδιαιτέρως σε μια χώρα, όπου όχι μόνο δεν έχει εμπεδωθεί η απαραίτητη φορολογική συνείδηση, αλλά αντιθέτως έχει καλλιεργηθεί επί σειρά ετών η νοοτροπία να γίνεται “παζάρι” προκειμένου να μην εκδίδονται αποδείξεις.
Με ανάλογο πνεύμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και η φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα της χώρας, λειτουργώντας ως αντικίνητρο στην προσέλκυση επενδύσεων, την ώρα που σε γειτονικές μας χώρες της Βαλκανικής και στην Κύπρο ισχύουν ιδιαίτερα χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ύψους ακόμη και 10%.
Επειδή το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και να διέπεται όχι μόνο από εισπρακτικό, αλλά και από ανταποδοτικό χαρακτήρα,
Επειδή η υψηλή φορολογία που πλήττει την κατανάλωση και γονατίζει την αγορά προκαλεί σοβαρή μείωση των δημοσίων εσόδων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να διασφαλιστεί ο απαραίτητος αναπτυξιακός και ανταποδοτικός χαρακτήρας της φορολογικής μεταρρύθμισης ;
Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη σοβαρή απώλεια δημοσίων εσόδων, η οποία εξαιτίας των παραπάνω λόγων, προκαλείται από την υπέρμετρη φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης

Τώρα και για το ρόλο του επίσης... στο Ινστιτούτο Καραμανλής όπου πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Μιχελάκης (μετά την τοποθέτησή του από τον Αντώνη Σαμαρά) απάντησε σε ερωτήσεις της... εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ τονίζοντας:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η δραστηριότητα του Ινστιτούτου;

Αισθάνομαι τιμή, αλλά και βαριές υποχρεώσεις για την απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να μου αναθέσει την προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Τόσο γιατί την ίδια θέση υπηρέτησαν κορυφαία στελέχη της Παράταξής μας, όσο και διότι, στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η Πατρίδα μας, το Ινστιτούτο μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου, για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, τη χρηστή διακυβέρνηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την παραγωγή σύγχρονης ρεαλιστικής, αλλά και οραματικής πολιτικής. Και βέβαια να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην κοινωνία, το κόμμα και την κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πόσο επίκαιρος θεωρείτε ότι είναι στις μέρες μας ο πολιτικός λόγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε μια Ελλάδα που δεν σέρνεται από τις εξελίξεις, αλλά βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα. Ήθελε τους Έλληνες να ενώνονται γύρω από κοινούς σκοπούς και κοινά οράματα. Ήταν πραγματιστής, αλλά και οραματιστής. Πήρε τη χώρα από το χάος που άφησε πίσω της η χούντα και την οδήγησε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το είδε από τη δεκαετία του ΄50 και το έκανε πράξη μόνος, κόντρα στις Σειρήνες των καιρών.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με τα σενάρια επανίδρυσης της ΝΔ στην βάση της διεύρυνσης του φιλοευρωπαϊκού μετώπου που εξήγγειλε προεκλογικά ο πρωθυπουργός;

Τα κόμματα, ως ζωντανοί οργανισμοί, υποχρεούνται να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στις αυξανόμενες ανάγκες των καιρών, αλλά και στα κοινά ζητούμενα των πολιτών. Είναι μια πάγια αρχή, που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν εντείνεται η αμφισβήτηση της πολιτικής και των πολιτικών. Ο Αντώνης Σαμαράς, αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Παράταξής μας, εκφράζει έμπρακτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο προσχώρησης του Γιάννη Στουρνάρα στη ΝΔ;

Πρωτ’ απ’ όλα, πρέπει να το θέλει ο ίδιος. Και θα έλεγα πως, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του, δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Πολιτικά άλλα πράγματα φαίνεται να έχει στο μυαλό του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία, για να έρθει στην Κεντροδεξιά, θα πρέπει να ενστερνίζεται τις αρχές και τις αξίες της, λόγω και έργω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τις εκλογές και μετά αναπτύξατε μια έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα και μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για διακριτική αποστασιοποίησή σας από ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης. Πώς θα καταφέρετε στο εξής να συνδυάσετε το έργο σας στο Ινστιτούτο με τα κοινοβουλευτικά σας καθήκοντα;

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι υποχρέωση του βουλευτή. Και στον έλεγχο αυτό η ευθύνη των συμπολιτευόμενων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε τη φωνή της κοινωνίας. Αλλά και να παρεμβαίνουμε για να αποτρέπουμε αστοχίες, να διορθώνουμε λάθη, να επισπεύδουμε αποφάσεις. Και αυτό δεν μπορεί να σταματά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα δώσετε τη μάχη του σταυρού στη Β' Αθηνών ;

Οι οριστικές αποφάσεις ανήκουν στον Πρόεδρο. Προσωπικά, ναι θα ήθελα να είμαι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Διακρίνετε καθυστερήσεις σε κεντρικές πτυχές του κυβερνητικού έργου όπως π.χ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων;

Είναι υποχρέωση όλων να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Να κάνουν χτες, αυτό που είναι να γίνει αύριο.

ΥΓ.: Λαλίστατος... ο κ. Γιάννης Μιχελάκης λέμε εμείς όπως πάντα... "παρεμβαίνει στα θέματα της καθημερινότητας" με επιχειρήματα που ζηλεύουν... "πολλοί" στην πολιτική σκηνή του... τόπου !fimotro
Keywords
στουρναρας, πετρελαιο θερμανσης, φπα 23, εν λόγω, τελη κυκλοφοριας 2016, νεα δημοκρατια, αδήριτη, πετρελαιο, ΦΠΑ, δις, νέα, αποδειξεις, κυπρος, σαμαρας, παραπολιτικα, ελλαδα, εκλογες, σταυροι, αθηνα, fimotro, Αντωνης Σαμαρας, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, αυτοκινητα, δημοκρατια, ηγετης, κοντρα, σημερινη, υγεια, υπουργειο οικονομικων, χουντα, ωρα, αγορα, αδήριτη, αυξηση, αξονες, απωλεια, βγαινει, γεγονοτα, γινει, γινεται, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, δις, ευρω, εν λόγω, ετων, ευθυνη, ιδια, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λαθη, ληψη, μειωση, μυαλο, νοοτροπια, παντα, οικογενεια, οραματα, περιβαλλον, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, τζιρος, τιμη, υψηλη, φορολογικη, φορολογια, φωνη, χαος, κωνσταντινος, ωρες, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, μπροστα, σκηνη, θεματα
Τυχαία Θέματα