Οι τέσσερις κρίσιμοι τομείς που θα κρίνουν το... ελληνικό δράμα

Να αποδείξει ότι άξιζε της στήριξης των πιστωτών το τελευταίο διάστημα, θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται παράλληλα για ένα διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Το βασικό πεδίο δράση για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, θα είναι η προώθηση του σχεδίου για την αποχώρηση των πρώτων 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, ένα ζήτημα στο οποίο καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ανακεφαλαιοποίηση
των τραπεζών και ο τομέας των φαρμάκων.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα θετικά σχόλια από διεθνή ΜΜΕ και οίκους αξιολόγησης, που μέχρι πριν λίγο καιρό μας είχαν «τελειωμένους» και προεξοφλούσαν την πτώχευση της χώρας, αν και ιδιαίτερη σημασία είχε το χθεσινό άρθρο των Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι «το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος».

Αυτό μένει να αποδειχθεί, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαψεύσει τους πάντες και θα πετύχει, όπως είπε νωρίς το πρωί και στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά υπεραισιόδοξος.

Όλα θα κριθούν από την πορεία της κυβέρνησης στις τέσσερις βασικές δέσμες μέτρων που αποτελούν προαπαιτούμενα για τα επόμενα βήματά της.

Το βασικό είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο φλέγον ζήτημα της είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ο Γ. Στουρνάρας στο προσεχές Eurogroup της 13ης Μαϊου όπου περιμένει να εγκριθούν τα 6 δισ. ευρώ θα εξηγήσει στους ομολόγους του της ευρωζώνης, ότι οι αρμοδιότητες της νέας Γενικής Γραμματείας εσόδων έχουν οριστικοποιηθεί και μέσα στο μήνα θα προκηρυχθούν οι πρώτες 200 θέσεις για τη συμπλήρωση της στελέχωσής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ποινολόγιο για φορολογικές παραβάσεις -είναι μνημονική υποχρέωση-και το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του μήνα και επί της ουσίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του Ιουνίου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το σχέδιο Μανιτάκη και οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά των πρώτων 2.000 έως τον Ιούνιο που θα έρθει και πάλι η τρόικα για έλεγχο. Ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα κυλήσει ομαλά συνολικά το σχέδιο για αναγκαστικές αποχωρήσεις των 4.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2013 και των 15.000 έως και το τέλος του 2014.

Αγωνία υπάρχει για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την κυβέρνηση να επιμένει ότι όλες οι «συστημικές» τράπεζες ( Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς) έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο για την κάλυψη του 10% της συμμετοχής νέων και παλιών μετόχων στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Το πεδίο που θα γίνει μεγάλη συζήτηση με την τρόικα το επόμενο διάστημα και ειδικά στη νέα έλευση των τροϊκανών είναι στα φάρμακα. Η τρόικα ζητεί μείωση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης και ήδη το υπουργείο προσδοκά πρόσθετη εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επανεξέταση 300 γενόσημων φαρμάκων.
Παρά την επικοινωνιακή πολιτική για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού και ειδικά για αυτό στην Κίνα, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κυριολεκτικά «αγώνα δρόμου» για το επόμενο ραντεβού σε περίπου 40 ημέρες με την τρόικα.

Εκεί θα κριθούν τα τωρινά μέτρα και πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση των εκπροσώπων των πιστωτών για την πορεία των υπόλοιπων 10,7 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένα να πάρει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του χρόνου από ΕΕ και ΔΝΤ.

Επί της ουσίας θα είμαστε θεατές σε ένα άλλο γύρο του μαρτυρίου της σταγόνας και μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα τα καταφέρει.

Ιωάννης Μαρτέλλος newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα