Νέα Ορλεάνη>Η σκοτεινή γοητεία του Νότου



ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ AIRBOAT ΣΤΟ ΕΛΟΣ ΤΟΥ BAYOU, ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κείμενο-φωτό Σοφία Νέτα

Οι άνθρωποι που αγαπούν τον Βορρά ξέρουν ότι δεν θα συναντήσουν τη διάυγειά του στο Νότο. Στην πόλη που μπορείς να δεις καθαρά μόνο όταν πέφτει πυκνή ομίχλη αξίζει να επισκεφθείς ένα από τα νεκροταφεία της , κλείνοντας μια οργανωμένη ξενάγηση. Στο Lafayette No1, μαθαίνεις ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία της πόλης, ενώ παίρνεις μαθήματα ζωής από τις ιστορίες θανάτου.

Βγαίνοντας από το νεκροταφείο ο ξεναγός παρουσιάζει τις εντυπωσιακές μονοκατοικίες
στο Garden District μιας πλούσιας περιοχής σε μία φτωχή πόλη, όπου πολλές βίλες ανήκουν σε σταρ του Χόλιγουντ.

Τα περισσότερα σπίτια της περιοχής είναι διατηρημένα σε άψογη κατάσταση, όπως και οι γηραιές κυρίες που αψηφώντας τις απότομες εναλλαγές του καιρού, ισορροπούν τα τακούνια τους στις σπασμένες-από τα υπόγεια ρεύματα του ποταμού-πλάκες των πεζοδρομίων. Ο Νότος δεν ταιριάζει σε ευαίσθητες ιδιοσυγκρασίες και η δύναμη του νερού σε μία πόλη που έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της είναι παντού εμφανής.

Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως το εστιατόριο Commander’s Palace ακριβώς απέναντι από την είσοοδο του νεκροταφείου Lafayette No1 σερβίρει από το καλύτερο φαγητό της πόλης, αν και ακριβό. Μια φτηνή λύση για όσους θέλουνα δοκιμάσουν την παραδοσιακή κουζίνα στην περιοχή είναι το Ignatious στην οδό Magazine. Ενα δρόμο με μικρά μαγαζιά και πολλά εστιατόρια, τον οποίο αν περπατήσεις, για μισή ώρα περίπου, σε οδηγεί στο Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στο πιο γνωστό σημείο της πόλης, το French Quarter.

Στην πλατεία Jackson της περιοχής μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητες των πλανόδιων που διαβάζουν το χέρι ή ρίχνουν τα χαρτιά. Στο Café Du Monde ασιάτες πλέον σερβίρουν όλο το 24ωρο τα περίφημα donut του μαγαζιού, ενώ απο νωρίς το πρωϊ οι πλανόδιοι στήνουν τους πάγκους τους στη Γαλλική Αγορά

Το μουσείο Voodoo στην περιοχή δεν προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, όμως η ιστορία της βασίλισσας του Voodoo της Νέας Ορλεάνης Marie Laveau (1801-1881) γοητεύει.

Μοναδική εμπειρία είναι μια βόλτα με airboat στο έλος του Bayou, λίγο έξω από την πόλη. Σε κοντινή απόσταση απο την πόλη βρίσκεται ένας υδάτινος λαβύρινθος με πυκνή βλάστηση και αδιαφανή νερά, στα οποία μια βουτιά μπορεί να αποβεί μοιραία: πολλοί χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται από τους αλιγάτορες.

Τέλος, αξίζει μία επίσης κοντινή εκδρομή στις φυτείες-μουσεία: στο Laura Plantation μια ξενάγηση 70 λεπτών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της δουλείαςκαι μπορεί να συνδυαστεί με ξενάγηση στο Oak Alley Plantation. Μέσα απο τις ιστορίες των οικογενειών-ιδιοκτητών, αλλά και των σκλάβων, πραγματοποιείται ένα ταξίδι στο χρόνο που υπενθυμίζει πόσο εύκολα χάνεται η αξία της ανθρώπινης ζωής, εξαιτίας της διαχρονικής απληστίας που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο γένος.
Keywords
Τυχαία Θέματα