Μιχάλης Σάλλας: Ο τραπεζίτης που έδωσε αξία σε ό,τι εξαγόρασε

Ακαδημαϊκός, πολιτικός και τραπεζίτης, ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένα ξεχωριστό κράμα στην επιχειρηματική σκηνή.....

Ακαδημαϊκός, πολιτικός και τραπεζίτης, ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένα ξεχωριστό κράμα στην επιχειρηματική σκηνή. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950 και ξεκίνησε την καριέρα του από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Εχοντας σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
και παίρνοντας στη συνέχεια το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής αυτού του πανεπιστημίου.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και μέχρι το 1997 ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Την ίδια περίοδο είχε πολιτική αλλά και επιχειρηματική δράση. Από το 1984 έως το 1991, μεταξύ άλλων διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οσο για τον επιχειρηματικό τομέα, εκεί κάνει την πρώτη κίνηση - που έμελλε να αποτελέσει προάγγελο αλλαγών σε ολόκληρο τον τραπεζικό χάρτη - στα τέλη του 1990. Τότε, μια ομάδα επιχειρηματιών υπό την καθοδήγησή του ιδρύει την πρώτη μη τραπεζική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου που εισάγεται στο Χρηματιστήριο, με την επωνυμία Ιδιωτική Επενδυτική. Η εταιρεία αυτή λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Πειραιώς Χρηματιστηριακή.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΑΓΟΡΑ. Η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στον τραπεζικό τομέα έγινε λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το 1991. Τότε η Εμπορική Τράπεζα αποφάσισε να αποκρατικοποιήσει τη θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς.
Σε μια εξέλιξη που εκείνη την εποχή προκάλεσε έκπληξη, η Πειραιώς κατέληξε σε έναν πολυμετοχικό όμιλο στον οποίο συμμετείχαν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της εποχής, με τον Μιχάλη Σάλλα στο τιμόνι. Το τίμημα για το 67% των μετοχών ήταν 3 δισ. δραχμές.
Η τότε Πειραιώς απείχε πάρα πολύ από τον σημερινό τραπεζικό κολοσσό. Στα τέλη του 1991 είχε μερίδιο μόλις 0,15% στη συνολική τραπεζική πίτα, οι ζημιές της ανέρχονταν στα 140 εκατ. δρχ. και το σύνολο του ενεργητικού της ήταν μόλις 25 δισ. δραχμές.
Από τότε μέχρι σήμερα όμως, πολλά άλλαξαν. Η Πειραιώς έκανε τα πρώτα βήματά της μέσω αυτόνομης ανάπτυξης και κατάφερε να αποκτήσει μερίδιο 5% στην εγχώρια αγορά μέχρι το 1998. Στη συνέχεια πάτησε γκάζι αρχίζοντας ένα εντυπωσιακό σερί εξαγορών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η πρώτη κίνηση έγινε αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι του 1998, όταν και εξαγόρασε την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, εδραιώνοντας την παρουσία της κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Από τότε μέχρι και το 2012, η Πειραιώς προχώρησε συνολικά στην εξαγορά 15 τραπεζών εντός συνόρων, ενώ επεκτάθηκε σημαντικά και στα Βαλκάνια.
Χρονιά - σταθμός για την τράπεζα, αλλά και για τον Μιχάλη Σάλλα ήταν το 1999, όταν και έκανε τη συμφωνία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Χίου, για την εξαγορά της.
Το νέο μεγάλο άλμα για την Πειραιώς έγινε τον Ιούλιο του 2012, όταν απέκτησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία «έσπασε» σε καλή και κακή τράπεζα. Λίγους μήνες αργότερα, ακολούθησε η εξαγορά της Γενικής και της Millennium. Τώρα με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα η διοικούμενη από τον Μιχάλη Σάλλα τράπεζα μετατρέπεται πλέον στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα εντός συνόρων, ενώ παράλληλα διατηρεί ισχυρή παρουσία και στα Βαλκάνια, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή της.parapolitika
Keywords
Τυχαία Θέματα