«Κέντρα αλληλεγγύης» στην Ελλάδα ιδρύει ο Σόρος


GUARDIAN

Με την ίδρυση «κέντρων αλληλεγγύης» επιθυμεί να διευρύνει την οικονομική στήριξή του στην Ελλάδα ο Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής...
εφημερίδας The Guardian.

Τα εγκαίνια ενός τέτοιου κέντρου στη Θεσσαλονίκη έρχεται την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι
Έλληνες στρέφονται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις για βοήθεια, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα σε ένα μεγάλο βαθμό έχει γίνει ένα αποτυχημένο κράτος», ανέφερε στην αρθρογράφο η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας. «Δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βασικές παροχές για τους πολίτες της εξαιτίας των μεγάλων περικοπών», πρόσθεσε.

Το κέντρο -κόμβος για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν υγιονομική υποστήριξη και νομική κάλυψη- έχει κατακλυστεί από αιτήσεις μόλις λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνιά του.

Ο Σόρος προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για πετρέλαιο θέρμανσης την προηγούμενη χρονιά, αφότου κατά τόπους δήμαρχοι, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρέχουν θέρμανση στα σχολεία, ζήτησαν βοήθεια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον δήμαρχο της Νάουσας, που στράφηκε στον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, αφού πήραν την απόφαση να κλείσει και τα 54 σχολεία του δήμου του, όταν είδε ότι οι δεξαμενές πετρελαίου ήταν άδειες.

Με την ανεργία να φτάνει το 28% και την πλειονότητα των ανέργων να είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο, οι αυξανόμενοι αριθμοί των πολιτών που έχουν χάσει τα μηνιαία επιδόματά τους και την ιατρική ασφάλεια, τους αφήνουν στην φροντίδα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και των δήμων.

Ελληνικά σχολεία, όπως και νοσοκομεία, έχουν δει τις λειτουργικές δαπάνες τους να μειώνονται σε ποσοστό 60% από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αιτήσεις για συσσίτια έχουν επίσης εκτοξευθεί, εν μέσω των αυξανόμενων ενδείξειων για υποσιτισμό παιδιών σε αστικές περιοχές.

Τα απαραίτητα δεν είναι επαρκώς διαθέσιμα με αποτέλεσμα τα λεωφορεία για τους μαθητές να έχουν διακοπεί από το περασμένο φθινόπωρο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Σόρος, ο οποίος θέλει να ιδρύσει κέντρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, έχει προσφέρει στήριξη για πετρέλαιο θέρμανσης σε περίπου 190 ιδρύματα- συμπεριλαμβανομένων ορφανοτροφείων, παιδικών σταθμών, σχολείων και σπίτια ηλικιωμένων- σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά αυτή η στήριξη δεν θα είναι χωρίς αντάλλαγμα. Τα κίνητρά του έχουν αυξήσει τις υποψίες, με συλλόγους γονέων να απορρίπτουν τις δωρεές του για πετρέλαιο που προκάλεσαν την οργή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, επισημαίνει η αρθρογράφος.

Το δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση του ίδιου του Σόρος, ο οποίος υπογραμμίζει: «Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Εάν ο δημόσιος τομέας μπορούσε να παραιτηθεί από την αποπληρωμή, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα μπορούσε να επιστρέψει και η Ελλάδα να ανακάμψει γρηγορότερα».
Keywords
Τυχαία Θέματα