Η Οδηγία 2006/112/ΕΚ επιτρέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης

Μετά την παραδοχή των στελεχών του ΔΝΤ ότι χρησιμοποίησαν λάθος πολλαπλασιαστή στα μνημόνια ήρθε η σειρά της Κομισιόν να παραδεχθεί ότι έκανε και αυτή λάθος και μάλιστα στο φλέγων θέμα για την Ελλάδα στον ΦΠΑ εστίασης.....

Την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα
κλείνει το θέμα του ΦΠΑ εστίασης – μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου-λέγοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα επανεξεταστεί τον ερχόμενο Ιούνιο η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή παραδέχεται την αποτυχία του μέτρου στην αύξηση των εσόδων.

Πιο συγκριμένα απαντώντας ο αρμόδιος επίτροπος στην ερώτηση του Νίκου Χουντή σύμφωνα με την οποία καλούσε την επιτροπή να σχολιάσει «το αίτημα πολλών στην Ελλάδα για επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης στο προηγούμενο επίπεδο ο Ολι Ρεν παραδέχθηκε ότι το μέτρο δεν απέδωσε αφού τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 43% σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με «τα στοιχεία που παραθέτει ο Ολι Ρεν, αποκαλύπτει την παταγώδη αποτυχία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Πιο συγκεκριμένα, αφού σημειώνει ότι, η αρχική εκτίμηση προέβλεπε έσοδα για τους 4 μήνες (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο) του 2011, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, και έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη από το 2012 και μετά, παραδέχεται στην απάντησή του ότι, με βάση νέα στοιχεία και κατόπιν συμφωνίας της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση, «η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά».

Στη συνέχεια της γραπτής του απάντησης, ο ευρωπαίος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση και περιορίζεται να τονίσει ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Μετά την αποκάλυψη αυτή από τα πλέον επίσημα χείλη ο Νίκος Χουντής ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στην μείωση του ΦΠΑ εστίασης.

Συγκριμένα στην ανακοίνωση του τονίζει.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος. Αυτό προκύπτει πια και από τα στοιχεία που ο ίδιος ο ευρωπαίος Επίτροπος μας παραθέτει. Αυξήθηκε ο φόρος. Ο χώρος της εστίασης αλλά και ο ελληνικός τουρισμός έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικοί, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα δεν αυξήθηκαν.

Σ’ αυτήν την κραυγαλέα περίπτωση, η άβουλη ελληνική κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να πείσει την τρόικα για το προφανές, να μειώσει δηλαδή το ΦΠΑ στην εστίαση, οφείλει να προχωρήσει από μόνη της στην ενέργεια αυτή, όπως άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα να πράξει, σύμφωνα και με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, που μεταξύ άλλων, επιτρέπει στα Κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης».

Παναγιώτης Βασιλάκης newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα