Η χρονιά-θρίλερ για την ελληνική οικονομία πέρασε από 11+1 «σταθμούς»


1. Θολή αυγή. Στις 14 Ιανουαρίου ο οίκος Fitch υποβαθμίζει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), από ΒΒΒ- σε ΒΒ+. Το υπουργείο Οικονομικών αντιδρά, σε ανακοίνωσή του στέκεται στην «ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Λίγες ημέρες αργότερα (18 Ιανουαρίου) ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές «για μακροπρόθεσμό δανεισμό εντός του έτους».
2. Η συνέντευξη.
Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου του 2011 η τρόικα ανακοινώνει στην Αθήνα την έγκριση της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ. «Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν. Η συνέντευξη τύπου στην «Αίγλη» του Ζαππείου είναι επεισοδιακή. Ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάς Ντερούζ ανακοινώνει ο ίδιος πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ ως το 2015 προκαλώντας αναστάτωση. Ωρες αργότερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κάνει λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας. Ακολουθεί το αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοίνωση της τρόικας στην οποία αναφέρει ότι σέβεται την κυβέρνηση, διαβεβαιώνει ότι ο ρόλος της είναι συμβουλευτικός, και προσθέτει: «Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση»… Ηταν η τελευταία κοινή συνέντευξη τύπου της τρόικας στην Αθήνα.
3. Η πρώτη επιμήκυνση. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 12 Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφασίζει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). «Σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις. ευρώ» δηλώνει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Στην ίδια Σύνοδο συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από τα 250 στα 440 δισ. ευρώ.
4. Ο Πύργος του Σένινγκεν. Το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαΐου δημοσίευμα του Spiegel αναφέρεται σε μυστική σύσκεψη στην οποία συζητείται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Μετά από ώρες αβεβαιότητας η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» σε μια έκτακτη σύσκεψη «στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20». Το τι πραγματικά ειπώθηκε παραμένει άγνωστο…
5. Εφυγε η τρόικα (1). Μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από το υπουργικό Συμβούλιο (15 Απριλίου) και εν μέσω διαδηλώσεων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις η επίσημη αξιολόγηση της τρόικας για την 5η δόση, ύψους 12 δις. ευρώ, ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου χωρίς την έγκριση της δόσης. Οι δανειστές «παρήγγειλαν» μέτρα και έφυγαν. «Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων,
Keywords
Τυχαία Θέματα