Η Google απειλείται από την Κομισιόν με πρόστιμο μαμούθ πάνω από πέντε δισ. δολάρια

Αναζητεί φόρμουλα συμβιβασμού με την ΕΕ, η οποία την κατηγορεί για μονοπωλιακές πρακτικές

Με ένα άνευ προηγουμένου πρόστιμο, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 5 δισ. δολάρια, απειλεί την Google η Κομισιόν, η οποία κατηγορεί τον αμερικανικό....τεχνολογικό γίγαντα για μονοπωλιακές πρακτικές. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί μακρά δικαστική διαμάχη αλλά ο χρόνος τελειώνει,
αφού η σχετική έρευνα διαρκεί ήδη τρία χρόνια.
Η Google έχει κατηγορηθεί από την ΕΕ ότι πλήττει τον ανταγωνισμό επειδή προβάλλει περισσότερο τις δικές της υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης - όπως χάρτες και ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου - όταν ένας χρήστης του Διαδικτύου αναζητά ανάλογες πληροφορίες. Εάν οι ευρωπαϊκές Αρχές κρίνουν ότι οι πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία αντιβαίνουν στην κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν κάνει τίποτε να τις αλλάξει, τότε η Google θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλο πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 10% του ετήσιου τζίρου της, ο οποίος πέρσι ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια. Τώρα η εταιρεία έχει ξεκινήσει εκ νέου πυρετώδεις συνομιλίες με την ΕΕ σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην αναγκαστεί να πληρώσει ή να οδηγηθεί στα δικαστήρια, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη της.
Ο επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιημένος από όσα προσφέρει ο αμερικανικός κολοσσός χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του «απαράδεκτες» ενώ δεν «εξαλείφουν τις ανησυχίες μας για θέματα ανταγωνισμού», όπως είπε, σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς».
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ. Η εταιρεία έχει ήδη παρουσιάσει στις Βρυξέλλες συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία οι ανταγωνιστές της θα εμφανίζονται σε καλύτερες (υψηλότερες) θέσεις κατά την αναζήτηση δεδομένων και πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Ομως η προσπάθεια αυτή κινδυνεύει να ναυαγήσει επειδή οι αντίπαλοι της Google παραπονέθηκαν ότι ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτε γι' αυτούς. Με βάση τη νέα πρόταση της Google, θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές για τις θέσεις στις οποίες θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, συμμετέχοντας ουσιαστικά σε «δημοπρασία». Επίσης παραπονέθηκαν ότι στο τέλος θα καταλήξουν να καταβάλουν σημαντικά ποσά στην εταιρεία αναζήτησης δεδομένων στο Διαδίκτυο ασχέτως τού αν οι χρήστες βρίσκουν τις ιστοσελίδες τους από αναζήτηση μέσω Google ή όχι.
Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια έπειτα από καταγγελίες δέκα περίπου ανταγωνιστών της στις οποίες περιλαμβάνονται η Microsoft και η βρετανική εταιρεία σύγκρισης τιμών Foundem.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΑ. Φόρο 28,9 εκατ. ευρώ (24 εκατ. στερλίνες) καλείται να πληρώσει η Google στη Βρετανία ύστερα από έρευνα που διενήργησαν οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές της χώρας για τις πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία στο παρελθόν ώστε να αποφύγει την καταβολή φόρων. Ο φόρος αυτός που επιβάλλεται για τη χρήση παρελθόντων ετών σχετίζεται με τη χορήγηση αμερικανικών μετοχών της εταιρείας σε στελέχη της Google που εργάζονται στο Λονδίνο. Οι μετοχές αυτές «χρεώθηκαν» στη θυγατρική της Google στην Ιρλανδία, μειώνοντας τον φόρο επιχειρήσεων που έπρεπε να είχε καταβάλει η εταιρεία στη Βρετανία. Οι πληρωμές αυτές μέσω μετοχών σε στελέχη της Google, πρακτική που ακολουθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως είναι η Apple, η Amazon και η Facebook, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των βρετανικών φορολογικών Αρχών επειδή οι πολυεθνικές τις εγγράφουν στα βιβλία τους ως έξοδα που εκπίπτουν από τον φόρο. Οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν δημιουργήσει έναν νόμιμο λογιστικό λαβύρινθο στήνοντας θυγατρικές σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα