Εξωσωματική: Μια λέξη, 3 κακουργήματα


Εμπόριο ελπίδας, λαθρεμπόριο φαρμάκων, εμβρύων και φοροδιαφυγή

Εμπλοκές και ασυνήθιστη δραστηριότητα καταγράφεται γύρω από τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης με το...
πρόσχημα των Μνημονιακών αλλαγών στο σύστημα Υγείας, ενώ θολό παραμένει το τοπίο με τα ιδιωτικά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το ΣΔΟΕ ως «παράδεισος φοροδιαφυγής». Όπως επισημαίνουν γιατροί και παράγοντες του κλάδου, τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο ξεκινούν από τα φάρμακα και φθάνουν μέχρι το εμπόριο
ωαρίων και εμβρύων.

Ρεπορτάζ: Σοφία Μύτιλη

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει και μεγάλο κύκλωμα λογιστών που βοηθούν και «στήνουν» δίκτυα φοροδιαφυγής με τιμολόγια ιατρικού εξοπλισμού και εισαγωγής ωαρίων από το εξωτερικό. Κατά καιρούς το ΣΔΟΕ και η αστυνομία εξαρθρώνουν παράνομα κυκλώματα τόσο στον τομέα των φαρμάκων, όσο και της εμπορίας εμβρύων, με τελευταίες δυο υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν διαδοχικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2013.

Η Ελλάδα, όντας μια από τις λίγες χώρες στα Βαλκάνια και την Ευρώπη που επιτρέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει καταστεί και ιατρικός προορισμός. Παρ’ όλα αυτά, τα φορολογικά έσοδα από τις διαδικασίες παραμένουν παγωμένα με το πρόσχημα της κρίσης. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου και άνθρωποι με σαφή γνώση των διαδικασιών, κυκλώματα δρουν ακόμη και σήμερα ανενόχλητα μέσω του internet, «ψαρεύοντας» πελάτες και διοχετεύοντας κίνηση προς συγκεκριμένα ιατρεία και κλινικές, από τις οποίες παίρνουν «ποσοστά».

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνουν ότι sites τα οποία βοηθούν εγκύους –κυρίως συμβουλευτικά- και με τη μορφή φόρουμ, δρουν στην ουσία ως κοιτίδες για «ψάρεμα» ασθενών και χρησιμοποιούνται από γιατρούς ως έμμεση διαφήμιση, κατά παράβαση των διατάξεων του ιατρικού συλλόγου.

Τα περίεργα πολιτικά ατοπήματα

Όπως επισημαίνουν στο Sofokleousin.gr και στο sknews.gr καλά πληροφορημένες πηγές, σειρά ενεργειών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγεί σε «αιφνίδιο θάνατο» ενός πολλά υποσχόμενου ιατρικού κλάδου, ενώ εντείνει τις συνθήκες ανομίας, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που επικρατούν.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ διεκπεραιώνονται 15.000 περίπου προσπάθειες ετησίως σε 50 ιδιωτικά και κρατικά ιατρεία ανά τη χώρα. Όπερ σημαίνει, ότι το μέσο έσοδο ανά ιατρείο αγγίζει τις 600 χιλ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το κόστος είναι πολλαπλάσιο, όπως και οι επεμβάσεις, αλλά αυτό δεν είναι αποδείξιμο.

Στα πλαίσια της επιβολής πλαφόν συνταγογράφησης το υπουργείο Υγείας δεσμεύει τους γυναικολόγους με ανώτατο όριο ανά μήνα τα 2.000 ευρώ, όταν το μέσο κόστος των φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, εκ των οποίων το 75% μέχρι πρότινος καλυπτόταν από τα Ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται από 2.500 έως 4.000 ευρώ, ανά γιατρό με τις πιθανότητες επιτυχίας ανά προσπάθεια να μην ξεπερνούν το 25%. Υπό αυτό το πρίσμα τα Ταμεία χρηματοδοτούν τέσσερις προσπάθειες ανά περίπτωση, καλύπτοντας συνολικά κόστος φαρμάκων που δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ για ολόκληρο τον κύκλο των τεσσάρων προσπαθειών.

Πως δρουν τα κυκλώματα στα φάρμακα

Όπως προέκυψε από έρευνες του ΣΔΟΕ και της ασφάλειας, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία μεγάλη ποσότητα (περίπου 1.000) σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκε σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες 'δότριες ωαρίων', τα οποία ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής,εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους, αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες 'λήπτριες', οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επίσης, προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος προέβαιναν στην αγορά φαρμάκων υψηλής αγοραστικής αξίας, είτε φαρμάκων που η αξία τους στο εξωτερικό ήταν τέτοια που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο (φαρμακεία), χωρίς την έκδοση παραστατικών.

Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης, στη Βουλγαρία. Για να προσδώσουν νοµιµοφάνεια στην κατοχή των συγκεντρωθέντων φαρμάκων, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, από εταιρία που βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής και στην συνέχεια µέσω άλλης φαρμακευτικής εταιρίας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

Τι λένε οι γιατροί για κόστος-φάρμακα

Όπως επισημαίνουν γιατροί του χώρου «είναι αλήθεια ότι ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι δαπανηρός και είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές κόστος. Κατά προσέγγιση το κόστος για την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να φτάσει τα 4000 ευρώ.

Τα φάρμακα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το κόστος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κόστος των φαρμάκων είναι ανάλογο με την ανταπόκριση που θα έχει η γυναίκα στην διάρκεια της διέγερσης καθώς και στο τι πρωτόκολλο θα ακολουθήσει.

Οι εξετάσεις που υποχρεωτικά γίνονται είναι σπερμοδιάγραμμα (το οποίο γίνεται μόνο μια φορά), μέτρηση οιστραδιόλης και τα υπερηχογραφήμματα, οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στην αρχική τιμή.

Επίσης το κόστος της προσπάθειας θα ανέβει, αν χρειαστεί να γίνει ICSI και κατάψυξη εμβρύων.

Τα κρατικά ταμεία ασφάλισης καλύπτουν ένα μικρό ποσό για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.Η αποζημίωση για κάθε προσπάθεια μετά την ολοκλήρωσή της ποικίλει από ταμείο σε ταμείο σε ένα εύρος από 350 εώς 500 ευρώ. Για την είσπραξή της απαιτείται βεβαίωση πραγματοποίησης της προσπάθειας από το εκάστοτε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μπορούν όμως να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους των φαρμάκων (από 75%-100%) αφού προσκομίσετε τα ανάλογα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν».

Η πολύμηνη αναμονή των ζευγαριών που επιθυμούν να πάρουν έγκριση για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και ο περιορισμένος αριθμός προσπαθειών εξωσωματικών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που… στρώνουν το δρόμο στα παράνομα κυκλώματα διακίνησης φαρμάκων, όπως αυτό που εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές.

«Υπάρχουν μόνο τρεις επιτροπές πανελλαδικά που είναι επιφορτισμένες με το έργο της έγκρισης της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση σε υπογόνιμα ζευγάρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή, που μπορεί να ξεπεράσει τους τέσσερις και πέντε μήνες, ζευγαριών που είναι απελπισμένα κα ψάχνουν εναγωνίως μια λύση. Υπάρχει ταλαιπωρία κι έτσι δημιουργείται έδαφος για να ψάξει κάποιος να πάρει πιο γρήγορα τα φάρμακα αυτά, παρότι από τον ΕΟΠΥΥ θα τα πάρει δωρεάν» υποστηρίζει κορυφαίος γιατρός του χώρου.

Αν τώρα συνυπολογιστούν οι νέες επιπλοκές που προκαλούν οι πολιτικές αποφάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και η άκαμπτη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τότε είναι προφανές ότι εκτρέφεται το λαθρεμπόριο και οι επικίνδυνες για την Υγεία πρακτικές.
sofokleousin.gr
Keywords
εξωσωματικη, αδωνις γεωργιαδης, σδοε, καλοκαιρι, ελλαδα, sites, σημαίνει, θεσσαλονικη, φαρμακεια, αθηνα, βεβαίωση, εοπυυ, λύση, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, πανελληνιες 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, δικαιολογητικα, χωρες, αστυνομια, βουλγαρια, γνωση, γυναικα, δωρεαν, ηγεσια, περιεργα, σδοε, υγεια, υπουργειο οικονομικων, ωαρια, αγορα, ανοιξη, αποζημιωση, βεβαίωση, βαλκανια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γονιμοποιηση, διοικηση, δικτυα, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εξετασεις, εξωσωματικη γονιμοποιηση, ερευνες, εταιρια, ευρωπη, ζευγαρια, θολο, διαφημιση, κινηση, κυκλος, λύση, μηνες, μικρο, μορφη, οντας, ουσια, πιθανοτητες, πρισμα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σοφια, ταλαιπωρια, τζιρος, τιμη, τουρκια, υπουργειο υγειας, φαρμακα, χωρα, υπουργειο, πηγες, σημαίνει, sites, υγειας
Τυχαία Θέματα