Επιτόκιο 8,76% και πρόστιμο 10% για οφειλές στο Δημόσιο



ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Με τόκους και πρόστιμα θα επιβαρύνονται πλέον οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Με το νέο σύστημα που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου... 2014, αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας θα επιβάλλονται τόκοι επί του αρχικού ποσού της οφειλής που ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως. Αντίθετα, όταν το Δημόσιο θα καθυστερεί να επιστρέψει φόρους θα πληρώνει τόκο
6%, εφόσον η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Επιπλέον εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει δύο μήνες να εξοφλήσει την οφειλή του προς την εφορία, γράφει η Ημερησία, θα επιβαρύνεται και με πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο θα ανεβαίνει στο 20% του φόρου. Μετά την πάροδο δύο ετών θα ανέρχεται στο 30% του φόρου.

Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει μια οφειλή 1.000 ευρώ τότε τον πρώτο μήνα από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας θα επιβαρυνθεί με 7,30 ευρώ, στους δύο μήνες η επιβάρυνση θα αυξηθεί στα 114,60 ευρώ, ενώ με την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας η επιβάρυνση της οφειλής θα ανέλθει σε 294,90 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα