Ελλάς - Γαλλία συμμαχία για ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και ελληνική προεδρία

Στο Κε Ντ’ Ορσέ, το Αρχηγείο της Γαλλικής Διπλωματίας, βρέθηκε προ ημερών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε τέτοιες επισκέψεις οι διαρροές αλλά και οι επίσημες δηλώσεις είναι ότι το κλίμα είναι εξαιρετικό και τα σχετικά που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα.

Σε αυτή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από πρόσκληση της γαλλικής πλευράς υπήρξαν και αυτά που ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και κινήσεις που παρουσιάζουν πέραν του συμβολικού και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Τις ίδιες μέρες
στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε επίσημα ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στον Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι κατανοεί την πίεση στο πρόγραμμα, του γάλλου ομολόγου του και την ανάγκη όπως είπε «να διαλέξει μεταξύ των φιλοξενουμένων του», για να απαντήσει ο γάλλος υπουργός: «Διάλεξα», αφού ήδη βρισκόταν στη συνάντηση με την Ελληνική Αντιπροσωπεία.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μία ώρα και οι δύο Υπουργοί, συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων και πέρα από τις αβροφροσύνες προχώρησαν σε ουσιαστική συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία, όπου έγινε κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια τρίτων να «δρέψουν» οφέλη από τη χειμαζόμενη χώρα, ενώ κοινές είναι και οι προσεγγίσεις στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιοι στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Η Ελλάδα έχει πολύτιμη γεωστρατηγική θέση για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανακατατάξεις που εξελίσσονται σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Συζητήθηκε και το θέμα των Σκοπίων αλλά και τα ελληνοτουρκικά με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην υποστήριξη των νέων υποψηφιοτήτων, υπό τον όρο πάντα ότι εκπληρώνουν τα κριτήρια εισόδου και το Κοινοτικό Κεκτημένο, με ειδικότερη αναφορά στα Σκόπια και τις προϋποθέσεις που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έθεσε για το ονοματολογικό και την πλήρη συμμόρφωση με τις Κοινοτικές Αρχές και Ελευθερίες.

Ομοίως για την Τουρκία, όπου το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων προϋποθέτει συμμόρφωση με τα Κοινοτικά κριτήρια, ενώ ειδικά για την Κύπρο, αναμένεται κίνηση από την τουρκική πλευρά. Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή προσέγγιση και στο θέμα του Κοινοτικού προϋπολογισμού, όπου στηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής και είναι αντίθετες σε περικοπές, που απηχούν τους κύκλους του Ευρωσκεπτικισμού.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Προεδρία καθώς δίνεται η ευκαιρία για επιστροφή στην εξωστρέφεια και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε και για την Ελληνική Προεδρία το α΄ εξάμηνο του 2014 και τις προτεραιότητες που σχετικά θα τεθούν.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, τοποθετήθηκε εμπεριστατωμένα, καθώς συμμετείχαν σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαικών Υποθέσεων Αριστείδης Καλογερόπουλος-Στράτης και ο επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Νίκος Παναγιωτόπουλος NEWPOST
Keywords
Τυχαία Θέματα