Δυσπιστούν για το ΦΠΑ της εστίασης, επιμένουν για λουκέτο στα ΕΑΣ



ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.
Πέρα από τα γνωστά «αγκάθια» που χωρίζουν τις δύο πλευρές -όπως το δημοσιονομικό κενό, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και το ασφαλιστικό- οι δανειστές επανέφεραν στο «τραπέζι» το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητώντας στοιχεία ώστε να πειστούν ότι η πιλοτική μείωση επέφερε όντως αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με
υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν επαναφορά του υψηλού συντελεστή, ωστόσο επέμειναν να δουν τα στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία των εσόδων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επέμενε ότι «δεν τέθηκε ζήτημα αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση» και προσέθετε: «Το μέτρο εκπνέει στο τέλος του έτους, άρα εμείς καιγόμαστε να το υποστηρίξουμε με στοιχεία».

Δεδομένου ότι το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά μέχρι το τέλος του έτους, η Αθήνα επιδιώκει η αποτελεσματικότητά του να εκτιμηθεί στη βάση των συνολικών στοιχείων που θα υπάρξουν για το εξάμηνο.

Το υπουργείο καλείται να παρουσιάσει σε δέκα ημέρες στην τρόικα τα στοιχεία, τα οποία πάντως -όπως δηλώνουν τα ίδια στελέχη- θα είναι θετικά και θα επιτρέψουν τελικά στην ελληνική πλευρά να ζητήσει και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια ώρα, παραμένουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση αφού:
Υπάρχει χάσμα στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ορισμένοι απο τους πιστωτές το τοποθετούν απλά «χαμηλότερα» από τα 2,9 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής εξήγηση για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων
Η τρόικα επιμένει στο λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες.

Ειδικά για τα ΕΑΣ, η Αθήνα παραμένει αμετακίνητη στη θέση πως θα πρέπει να παραμείνουν ως μια βιομηχανία με εξαγωγικό περιορισμό και προτείνει συρρίκνωση της λειτουργίας τους.

Για τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση συζήτησαν εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στέλνοντας το μήνυμα "όχι άλλα μέτρα".

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, "βούληση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ηρεμία, ώστε να ξαναβρεί η χώρα τον ρυθμό της σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο". "Η δέσμευση της κυβέρνησης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για όχι νέα μέτρα παραμένει σταθερή" τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικα θα έχει την Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει η τρόικα σε "οριζόντιες προστατευτικές ρυθμίσεις" αλλά και με το γεγονός ότι στο τέλος του χρόνου εκπνέει η ισχύς της ρύθμισης που "τρέχει" αυτή τη στιγμή.ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα