ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Φορολογικό και τιμολόγια της ΔΕΗ οι προτεραιότητες του Αντώνη Σαμαρά

Με δύο κεντρικές προτεραιότητες και φόντο την υπόθεση Λαγκάρντ και την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, ξεκινάει το νέο έτος για την κυβέρνηση Σαμαρά. Φορολογικό και αύξηση
τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την κυβέρνηση, που φιλοδοξεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου να έχει δει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το υπόλοιπο των 55,2 δις ευρώ.

Το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θα αποφασίσει για τα 9,2 δις ευρώ, τα 7,2 εκ των οποίων θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δις θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά (κατά βάσιν με εξόφληση ληξιπρόθεσων του δημοσίου). Προηγουμένως όμως θα πρέπει να πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι δύσκολες αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, και αναμένεται να συμπιέσουν έτι περαιτέρω τα εισοδήματα των μικρομεσαίων.

Σκληρή κόντρα απειλείται όμως και από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επικεντρώνεται στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την αξιολόγηση στο δημόσιο και συνολικά στις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργική δομή των δημοσίων υπηρεσιών.

Υπό το καθεστώς αυτό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τουλάχιστον να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων από την υπόθεση Παπακωνσταντίνου- Λαγκάρντ, για την οποία, στελέχη του Μαξίμου διαμηνύουν ότι αποτελεί επί της ουσίας μόνο την αρχή στο διαρκές κοινωνικό αιτούμενο της κάθαρσης στον πολιτικό βίο.

Δεδομένου ότι τόσο το φορολογικό όσο και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πρέπει να έχουν κλείσει ως εκκρεμότητες μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ξεκαθαρίσει το διαδικαστικό κομμάτι που θα οδηγήσει στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ήδη είναι φανερή η πρόθεση να υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην «τσάρο της οικονομίας», για τον οποίο η πρόταση που κατατέθηκε από κυβερνητικής πλευράς είναι «καταπέλτης» αφού, εν πολλοίς, υποδεικνύει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου λειτούργησε προς όφελος των συγγενών του και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Πάντως, είναι οφθαλμοφανές ότι από το Μαξίμου επιδιώκεται περαιτέρω κάθαρση, προσδοκώντας ότι ο πρ. Υπουργός Οικονομικών θα προσκομίσει επιβαρυντικά στοιχεία και για άλλα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονταν εμμέσως ή αμέσως στις αποφάσεις τις περιόδου μετά το 2010 και οδήγησαν τη χώρα αδιαπραγμάτευτα στα δεσμά της τρόικας.

Πάνος Ρασσιάς -NEW POST
Keywords
Τυχαία Θέματα