Δομημένα ομόλογα... Δομημένη οικονομία !

Η δημοσιοποίηση της πρότασης του εισαγγελέα για την υπόθεση των ομολόγων φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ένα κομβικό ζήτημα για το οποίο οι πολίτες ζητούν να πέσει φως.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ

Ειδικά σε περιπτώσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και είχαν να κάνουν με διαχείριση χρημάτων των ελλήνων πολιτών θα περίμενε κανείς να είχε δειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ήδη από την αρχή της διαδικασίας στη Βουλή.

Όμως εδώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από μια εξεταστική επιτροπή
χωρίς αποτέλεσμα πήγαμε σε μια ακροαματική διαδικασία που δεν έδωσε απαντήσεις. Μάλιστα στο άκουσμα της πρότασης πολλοί έσπευσαν και πάλι να λαϊκίσουν χωρίς να βοηθούν να πέσει φως. Άρχισαν να λένε και πάλι για ένοχα ομόλογα.

Γιατί άραγε; Μα γιατί τα δομημένα ομόλογα δεν θα είχαν συμμετάσχει στο PSI+ γιατί υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε θεωρούνται ανώτερα σε σχέση με τα ομόλογα που υπάγονται στο εγχώριο δίκαιο και τα οποία τελικά συμμετείχαν στο PSI+ αφαιρώντας εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων. Αν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν κρατήσει το ομόλογο, όχι μόνο δεν θα είχαν υποστεί απώλεια λόγω PSI+ αλλά και θα είχαν μία υπεραπόδοση η οποία δεν συγκρίνεται με καμία άλλη επένδυση στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο φόντο παραπληροφόρησης κινδυνεύουμε και πάλι να οδηγηθούμε σε αδιέξοδα. Ερωτήματα όπως, εάν υπήρχε κεντρικός συντονισμός στην υπόθεση, παρέμβαση πολιτική δεν απαντήθηκαν κι αντίθετα προτάσσεται ότι διοικητές ταμείων με τραπεζίτες έστησαν το παιχνίδι, την ώρα που τα αντίστοιχα προϊόντα από άλλους τραπεζίτες είναι καθ΄ όλα καλά. Οι αντιφάσεις στο μεγαλείο τους. Άρα γιατί, πρώτον το πόρισμα των εποπτικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα του Financial Conduct Authority (FSA), και του ειδικευμένου οργάνου έλεγχου Serious Organized Crime Agency (SOCA), όταν οι αρχές αυτές είχαν λάβει λεπτομερέστατη καταγγελία από την ΑΔΕΔΥ, και σχεδόν πανομοιότυπη όσον αφόρα τις κατηγορίες με το μετέπειτα κατηγορητήριο, θεώρησαν τις κατηγορίες παντελώς αβάσιμες και αστήρικτες.

Και δεύτερον το πόρισμα των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του Securities and Exchange Commission (SEC), όταν η αρχή αυτή επίσης είχε λάβει λεπτομερέστατη καταγγελία από την ΑΔΕΔΥ, και σχεδόν πανομοιότυπη όσον αφορά τις κατηγορίες με το μετέπειτα κατηγορητήριο, θεώρησε τις κατηγορίες παντελώς αβάσιμες και αστήρικτες.

Μήπως χρειάζεται να είμαστε πιο διερευνητικοί και στο βωμό σκοπιμοτήτων αντί να θυσιάζουμε την αλήθεια, να αμφισβητούμε ευθέως την καθημερινή παγκόσμια συναλλακτική πρακτική, να δούμε πώς θα θωρακίσουμε πραγματικά τα Ταμεία, έστω και τώρα…

Και μην ξεχνάμε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να εδραιώσει την αξιοπιστία της και να δανειστεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές…..
Keywords
Τυχαία Θέματα