Δίωξη κατά Καπελέρη για κακούργημα και απιστία

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΛΛΙΡΗ

Τη σοβαρή κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου για προστασία φοροφυγάδων αντιμετωπίζει ο άλλοτε ισχυρός ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και των Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπ. Οικονομικών Γ. Καπελέρης, την παραίτηση του οποίου ζήτησε και έλαβε χθες, μετά τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.
H άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη
από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγ. Πεπόνη «σφράγισε» τη συνέχιση του έργου των δύο εισαγγελικών λειτουργών (του ιδίου και του αναπληρωτή κ. Σπ. Μουζακίτη) κλείνοντας έτσι ευσχήμως το κεφάλαιο της παραίτησής τους.

Με τη φράση «οι δύο εισαγγελείς επέδειξαν "υπερευαισθησία" λειτουργώντας "παρορμητικά" στο θέμα της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρής, που διενήργησε την έρευνα για τις καταγγελίες των δύο εισαγγελέων περί άνωθεν παρεμβάσεων, αρχειοθέτησε την υπόθεση.

Στο πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης θεώρησαν ότι η κατάργησή τους με ρύθμιση του υπουργού Οικονομικών ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από ενοχλημένους επιχειρηματικούς παράγοντες του τόπου ή διάφορους αξιωματούχους.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης συνοδεύτηκε, ωστόσο, από τον προβληματισμό, αλλά και τις σαφείς αιχμές για το εσπευσμένο κλείσιμο της έρευνας του Αρείου Πάγου. O κ. Μουζακίτης, αφού ζήτησε αντίγραφο του πορίσματος, εγείρει ερωτήματα για τον λόγο που έκλεισε ταχύτατα η έρευνα και επιμένει ότι δεν εσιώπησαν με τον συνάδελφό του κ. Γρ Πεπόνη. Κατά δήλωσή του μάλιστα, αναφέρθηκαν στους ανώτερούς τους στο θέμα των παρεμβάσεων, που όπως υποστηρίζουν δέχθηκαν, με ονόματα και στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν προτίθενται να υποβάλουν νέο υπόμνημα, το οποίο εφόσον κατατεθεί θα οδηγήσει στην ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.

Από τον κ. Μουζακίτη ειδικότερα, πριν αναχωρήσει εκτός Αθηνών για προσωπική του υπόθεση, ζητήθηκε να σχολιάσει το κλείσιμο της έρευνας. Ο εισαγγελέας είπε χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας την απορία «γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση;», ότι τους δόθηκαν πέντε ημέρες να προσκομίσουν στοιχεία. «Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα, πρόσθεσε. Με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;».

Την ίδια στιγμή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκφράστηκαν απορίες ως προς τις δηλώσεις αυτές και αναμένουν τι θα πράξουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση που προέβλεπε αντικατάσταση των δύο αντεισαγγελέων Εφετών από ανώτερό τους, δηλαδή, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ανακλήθηκε.

Οσον αφορά την υπόθεση Καπελέρη, ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης ζήτησε με αφορμή τις καταγγελίες που συνόδευσαν την παραίτηση του γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Δ. Σπινέλλη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος το
Keywords
Τυχαία Θέματα