ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ Ι.Χ. : ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ 500.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ!



Από το : autobusiness.gr

Από τη Δευτέρα ξεκινά η αποστολή ειδοποιήσεων σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που τα διατηρούν ανασφάλιστα παρά το γεγονός πως έχουν καταβάλλει τα Τέλη Κυκλοφορίας... Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας...

Πληροφοριακών Συστημάτων μπαίνουν αρχικά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα διατηρούν ανασφάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι οι πρώτοι που θα λάβουν τα σχετικές ειδοποιήσεις
με τα πρόστιμα! Ακολουθού εκατοντάδες χιλιάδες ιδοκτήτες που τα ασφαλίζουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα...

Ωστόσο μετά από έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσιεύει αποκλειστικά το «Autobusiness»υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των στοιχείων που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία με εκείνα που έχει στη διάθεσή της τόσο η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αλλά και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης σύμφωνα με το Επικουρικό Κεφάλαιο στο πρώτο 3μηνο καταγράφεται πτώση 39,47% στις αναγγελθείσες ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα στο πρώτο 3μηνο του 2013

Ειδικότερα σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία το 2012 κυκλοφορούσαν 5,1 εκατ. αυτοκίνητα, 1,2 εκατ. φορτηγά και 1,5 εκατ. μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών που έχει και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα ασφαλισμένα οχήματα για 12 μήνες ήταν μόλις 3,3 εκατ. αυτοκίνητα, περίπου 500.000 φορτηγά και περίπου 640.000 μοτοσικλέτες!

Αν προβεί κανείς στις αφαιρέσεις θα αντιληφθεί πως 1,8 εκατ. αυτοκίνητα, 780.000 φορτηγά και 860.000 μοτοσικλέτες δεν είναι ασφαλισμένα 12 μήνες το χρόνο!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Autobusiness» οι τεράστιες διαφορές που προκύπτουν στα στοιχεία μεταξύ Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της ΓΓΠΣ έχει να κάνει με το γεγονός πως κάποιοι ασφαλίζουν τα οχήματά τους για 1 μήνα ή 3 μήνες και έπειτα το αφήνουν ανασφάλιστο.

Αυτό το φαινόμενο γνωρίζει πολύ μεγάλη έξαρση τους τελευταίους μήνες και μάλιστα από τότε που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως θα επιβάλλονται πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς απκλειστικά στο «Autobusiness» εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι Αρχές κατά τη διασταύρωση των στοιχείων καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα σπεύσουν να ασφαλίσουν για ένα 3μηνο του όχημά τους και όταν πλησιάζει πάλι ο καιρός που θα γίνεται ο επανέλεγχος των στοιχείων από τη ΓΓΠΣ θα το ασφαλίζουν και πάλι για ένα τρίμηνο!

Αλλωστε είναι γνωστό πως η ΓΓΠΣ θα προβαίνει σε διασταύρωση των στοιχείων μόλις 2 φορές το χρόνο και είναι απολύτως βέβαιο πως οι ημερομηνίες ελέγχου σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα δεν θα μείνουν κρυφές!

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι απλά οι «δαιμόνιοι» ιδιοκτήτες που κινούν τα οχήματά τους ανασφάλιστα να αναγκάζονται να τα ασφαλίσουν για 2 τρίμηνα ώστε να φαίνονται ασφαλισμένα στο σύστημα κατά την περίοδο των ελέγχων...

Χάος στα δίκυκλα

Το μεγάλο «αγκάθι» τόσο για τη ΓΓΠΣ όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες αποδείχθηκε πως είναι τα δίκυκλα καθώς διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες που αφορούν εκείνα με κινητήρες κάτω των 50 κ.εκ. και τα υπόλοιπα που έχουν κινητήρες από 50 κ.εκ. και άνω.

Το θέμα έχει προκύψει καθώς η Αδεια των Μοτοποδηλάτων εκδίδεται από την Τροχαία και όχι από το Υπουργείο ενώ από την άλλη μεριά σύμφωνα με στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου μόλις το 1/3 εξ αυτών είναι ασφαλισμένα!

Επικουρικό Ταμείο

«Ανεξήγητα» θα χαρακτήριζε κάποιος τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο Επικουρικό Ταμείο βάσει των οποίων οι αναγγελθείσες ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγράφουν μείωση 39,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 με δηλωμένα μόλις 874 συμβάντα έναντι 1.146 περιστατικών!

Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Επικουρικού Ταμείου το 2011 σημειώθηκε αύξηση 7,39% στις αναγγελθείσες ζημιές από ανασφάλιστα αυτοκίνητα σε σχέση με το 2010 καθώς καταγράφηκαν 3.773 συμβάντα.

Αντίστοιχα το 2012 οι αναγγελεθείσες ζημιές από ανασφάλιστα αυτοκίνητα ανήλθαν σε 4.050 συμβάντα σημειώνοντας αύξηση 15,65% σε σχέση με το 2011.

Τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αποστολή επιστολής βάσει της οποίας ενός 8 ημερών θα πρέπει να ασφαλιστεί το όχημα.

Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν ασφαλιστεί εντός 8 ημερών τα πρόστιμα κυμαίνονται:

Δίκυκλα 250 ευρώ

Αυτοκίνητα 500 ευρώ

Φορτηγά 1.000 ευρώ

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος, για 3 χρόνια.

Αναγγελθείσες ζημιές στο Επικουρικό Κεφάλαιο από ανασφάλιστα ΙΧ

2011 3.773 συμβάντα Αύξηση 7,39% σε σχέση με το 2010

2012 4.050 συμβάντα Αύξηση 15,65% σε σχέση με το 2011

Α' τρίμηνο 2013 874 συμβάντα Μείωση 39,47% σε σχέση με το 2012

fimotro
Keywords
Τυχαία Θέματα