Άδικο έχει; Παραπέμφθηκε ο Παπακωνσταντίνου: «Παραπέμπετε εμένα και κάνετε αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο που έθαψε τη λίστα»

[Αλλά είπαμε: Τύφλα να 'χουν οι μαλάκ@ς που ψήφιζαν στο γάμο του καραγκιόζη, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν τα κουκιά της ΝΔ... ας λουστούνε τώρα τον Βενιζέλο...]

Η Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκήσει ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τρία αδικήματα. Για νόθευση εγγράφου, απιστία περί την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος.

Ψήφισαν 283

Εγκυρα 269

Ακυρα
9

Λευκά 5

Για νόθευση:

Υπέρ 166

Κατά 34

Παρών 67

Για απιστία περί την υπηρεσία

Υπέρ 206

Κατά 42

Παρών 18

Για παράβαση καθήκοντος

Υπερ 220

Κατά 35

Παρών 11

Το επόμενο βήμα της υπόθεσης είναι πλέον η συγκρότηση δικαστικού συμβουλίου, αποτελούμενο από πέντε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Εκεί θα αποφασιστεί αν ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο.

Τι είπε ο Παπακωνσταντίνου

Για προκατασκευασμένο πόρισμα, προσχηματική διαδικασία και προειλημμένες αποφάσεις έκανε λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής σχετικά με την παραπομπή του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε απόλυτα τις κατηγορίες και εξαπέλυσε επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι "αυτός που έθαψε τα στοιχεία μαζί με τον Γιάννη Διώτη επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στον χειρισμό μαρτύρων, τονίζοντας ότι μέλη της επιτροπής "χρησιμοποίησαν πρακτικές εκφοβισμού, πρακτικές βίας και απειλές για να πουν αυτά που ήθελε η επιτροπή όχι αυτά που συνέβησαν". "Ντροπή", είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην δική του κατάθεση στην επιτροπή : "Όταν κλήθηκα, προκλητικά μου στέρησαν χρόνο να μελετήσω την δικογραφία για 20.000 σελίδες μου δόθηκαν 7 ημέρες και μετά άλλες 10 μέρες. Δηλαδή,χρόνος επεξεργασίας 1300 σελίδες την ημέρα . Κανονικός εμπαιγμός. Ούτε αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω πάρει στα χέρια μου ολόκληρη τη δικογραφία".

Το πόρισμα, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδειξε πόσο προσχηματική ήταν η διαδικασία που κάνει μεροληπτική χρήση μαρτυριών, αγνοεί αδιαμφισβήτητα στοιχεία. "Μνημονεύεται ό,τι βολεύει στην κατασκευή της ενοχής. Ό,τι δεν το βολεύει, λογοκρίνεται". Μιλάμε, σημείωσε, για "μεροληπτική, διαβλητή, δικονομικά άκυρη διαδικασία που έδειξε ότι τον ένοχο τον είχαν από την αρχή το ζητούμενο ήταν να δούμε τι θα του φορτώσουν".

Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης ότι από τους 7 βουλευτές που υπογράφουν το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν μετείχαν καν στις εργασίες, μόνο στην τελευταία συνεδρίαση.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας, την οποία εκείνος έφερε στη χώρα. Μία υπόθεση, συμπλήρωσε, από την οποία ούτε εγώ έχω αποκομίσει όφελος, ούτε έχω ζημιώσει το δημόσιο.

"Στο πόρισμα επίσης δεν θα διαβάσετε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε παράνομα τα στοιχεία αυτά παράνομα. Πως είναι δυνατόν να κατηγορούμαι για απιστία; Εγώ ζητησα τα στοιχεία, εγώ έκανα συσκέψεις, εγώ τα έδωσα για έλεγχο. Δεν μου αναγνωρίζεται καν ότι εγώ ζήτησα τα στοιχεία από τη Λαγκάρντ", είπε, προσθέτοντας: "Βλέποντας ότι έχω φύγει από το υπουργείο δύο χρόνια και οι μόνοι που έχουν ελεγχθεί είναι οι συγγενείς μου πως συμπεραίνεται ότι ζημίωσα την Ελλάδα; Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί;"

O κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι λυπάται που δεν έχει βρεθεί το αρχικό cd. "Έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έχω πληρώσει το τίμημα. Μακάρι να είχε βρεθεί. Εμένα έβλαψε", είπε.

"Αυτός που έθαψε τα στοιχεία έγινε αντιπρόεδρος"

"Καλείστε να παραπέμψε με σε ειδικό δικαστήριο εμένα που ζήτησα τα στοιχεία. Και την ίδια στιγμή αυτός που έθαψε τα στοιχεία μαζί με τον Γιάννη Διώτη επιβραβεύεται, γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ. Όσο ήταν υπουργός δεν έκανε ούτε μια ερώτηση ούτε μια σύσκεψη", συνέχισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξαπολύοντας πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

"Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση", σημείωσε και ανέφερε ότι το πραγματικό σκάνδαλο σε αυτή την ιστορία είναι η διαρθρωτική αδυναμία που έχει η χώρα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στην κατηγορία για νόθευση τόνισε: "Με ποια κοινή λογική θα αφαιρούσα τρία ονόματα, όταν αν τα άφηνα μέσα στη λίστα δεν θα είχαν ποτέ ελεγχτεί, καθώς ήταν από τα χαμηλότερα ποσά; Όταν ήξερα ότι μπορούσα ανά πάσα στιγμή να ζητηθούν εκ νέου τα στοιχεία. Και είναι δυνατόν να αφαιρέσω μόνο τα τρία ονόματα στοιχεία; Δεν θα αφαιρούσα άλλα δέκα ονόματα για να θολώσω τα νερά; Ούτε οι συγγενείς μου ζήτησαν να αφαιρέσω ονόματα από τη λίστα ούτε εγώ το έκανα".

Συνεχίζοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κατηγορία είναι ότι "νόθευσα ένα usb που δεν υπάρχει. Είναι δυνατόν να κατηγορείται κάποιος για πλαστογραφία χωρίς να του επιδεικνύουμε το πλαστό έγγραφο;"

Στο θέμα της αλλοίωση της λίστας, όπως είπε, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα. "Αν όχι εγώ, ποιος και με τι κίνητρο; Απάντηση: πολλοί και σε διαφορετικές στιγμές στη διαδρομή της λίστας. Τεχνική και επιχειρησιακή δυνατότητα είχαν πολλοί. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί που μπορούν να στήσουν μια τέτοια ιστορία μέσα στο ΣΔΟΕ ή εκτός", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η προανακριτική δεν έψαξε ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει την αλλοίωση.

Σε ότι αφορά το κίνητρο, o κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εκτοξεύει κατηγορίες όπως έκαναν τόσοι εναντίον του. "Αλλά ενόχλησα πολλούς επιχειρηματικά και πολιτικά και πολλοί ήθελαν την εξόντωσή μου. Οπως ενόχλησα και πολλά παραμάγαζα του ΣΔΟΕ", είπε.

"Είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου"

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν πληρώνει λάθος χειρισμούς. "Αρκετά με την υποκρισία", είπε, "στοχοποιούμαι για έναν λόγο, επειδή ήμουν ο υπουργός Οικονομικών που έβαλα τη χώρα στο μνημόνιο που σήμερα πολλοί το υπηρετούν. Βολεύει κάποιος να πληρώσει για το πρώτο μνημόνιο. Θα έχει βρεθεί έτσι ο αποδιοπομπαίος τράγος από την κυβέρνηση Παπανδρέου για να επικεντρωθεί εκεί το ανάθεμα για όλα τα δεινά του τόπου".

Όμως όπως ανέφερε, "η λυσσαλέα προσπάθεια εναντίον μου έχει κοντά ποδάρια. Ο κόσμος ξέρει ποιοι είναι λαμόγια και είναι γνωστό ότι εγώ δεν έχω κάνει περιουσία από την πολιτική. Έχω μόνο χρέη".

"Κύριοι βουλευτές το μόνο που ζητώ είναι να πάρετε την απόφαση με βάση τα στοιχεία και την αίσθηση του κοινού δικαίου" κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

enikos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα