Yπερψηφίστηκε το PSI...

*Tεταμένο το κλίμα στην Βουλή
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία
και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης. Επικριτική υπήρξε και η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, καθώς την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασαν τα κόμματα της Aριστεράς, διά των Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο ΛΑΟΣ διά του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλιτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν» ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι - χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο» σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Για τους κατόχους ομολόγων

Να αποσαφηνιστούν οι συνέπειες του κουρέματος του χρέους για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου και για τις εταιρίες που έλαβαν ομόλογα έναντι οφειλών του κράτους ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ).

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μικροομολογιούχων από το κούρεμα του χρέους. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με τη σφραγίδα της ΤτΕ για την επιμήκυνση των δανείων.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι η αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI είναι ιστορική. «Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή, για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το
Keywords
Τυχαία Θέματα