Eπιστολή αγωνίας στον Πρωθυπουργό από τις πολυεθνικές των φωτοβολταϊκών...

"Θα φύγουμε αν δεν αλλάξει το πλαίσιο"

Οι ρυθμίσεις των τελευταίων μηνών για τα φωτοβολταϊκά διώχνουν από τη χώρα τις πολυεθνικές του κλάδου. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ ...

εταιρείες που είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. Αυτό επισημαίνει με επιστολή αγωνίας προς τον Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η οποία ζητά από τον πρωθυπουργό αλλαγή της πολιτικής στο ζήτημα αυτό.

Το
ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών χάθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες θέσεις εργασίας έως το τέλος του έτους, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος.

Οπως αναφέρει στην επιστολή του, μόνο το 2013 επενδύθηκαν 1,5 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, και εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρείες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους, αναφέρει η επιστολή.

Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού που αφορά την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα και παρέχεται από Ελληνες εργαζόμενους, όπου εμπλέκονται σχεδόν 60 διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων.

Οπως εξηγεί στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος, τους τελευταίους μήνες και παρόλο που, πλέον, το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ το ΥΠΕΚΑ εμμένει σε αντιαναπτυξιακές περιοριστικές ρυθμίσεις (όπως πχ η αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων που θα έδιναν κάποια πνοή στην αγορά).

Ετσι, προειδοποιούν πως πολλές πολυεθνικές του κλάδου ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού δεν βλέπουν καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες αναζητούν, πλέον, ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων, αφού έχουν χάσει την εργασία τους στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Για αυτούς τους λόγους ο Σύνδεσμος ζήτησε μία σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της συγκεκριμένης αγοράς...
iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα