Aστικές αναπλάσεις με την βούλα της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε , ώς σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, το ελληνικό και το βουλγαρικό καθεστώς για τη στήριξη έργων αστικής ανάπλασης, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος υποστήριξης βιώσιμων επενδύσεων σε πόλεις, «Jessica».

Για την Ελλάδα, το ταμείο χαρτοφυλακίου Jessica Holding Fund Greece, με προϋπολογισμό ύψους 258 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και εν μέρει
από την εθνική δημόσια χρηματοδότηση.

Πέντε ταμεία, τα οποία επιλέχθηκαν με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα παράσχουν δάνεια και επενδυτικά κεφάλαια υπό ευνοϊκούς όρους σε έργα αστικής ανάπτυξης.

Το ταμείο χαρτοφυλακίου Jessica Holding Fund Bulgaria, με προϋπολογισμό ύψους 33 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και εν μέρει από την εθνική δημόσια χρηματοδότηση.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα δύο καθεστώτα συνάδουν με τις διατάξεις του άρθρου 107 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών περιοχών, εφόσον δεν αλλοιώνουν τους όρους των συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η ενίσχυση είναι συγχρόνως αναγκαία και αναλογική, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καλούμενης μεθοδολογίας της «εύλογης απόδοσης του κεφαλαίου», που καθορίζει το επίπεδο των κινήτρων, τα οποία απαιτούνται για να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε έργα αστικής ανάπτυξης.

Επίσης, κάθε έργο πρέπει να διαθέτει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να εξασφαλίζει την αποπλήρωση των δημοσίων επενδύσεων.

Επαγγελματίες και ανεξάρτητοι διαχειριστές κεφαλαίων θα εξασφαλίσουν τη λήψη συνετών επενδυτικών αποφάσεων και θα εγγυηθούν την οικονομική βιωσιμότητα των ταμείων, βάσει εγκεκριμένης επενδυτικής στρατηγικής.

Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές θα χρηματοδοτήσουν το κόστος κάθε σχεδίου (τουλάχιστον το 30% στην Ελλάδα και το 50% στη Βουλγαρία), δημιουργώντας έτσι αποτέλεσμα μόχλευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα