Οι αριθμοί, η σύγκριση και η αλήθεια

Mήλα με πορτοκάλια κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκρίνει, με αφορμή τις ανακοινώσεις του για το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, τον κατηγορεί ότι σε μια επίδειξη εξαπάτησης συγκρίνει την επίδοση του δεύτερου τριμήνου του 2019 σε ετήσια βάση με αυτήν του τέταρτου τριμήνου του ίδιου έτους σε τριμηνιαία βάση, προκειμένου να αποδείξει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το ΑΕΠ

είχε απογειωθεί και μετά προσγειώθηκε απότομα. Αντιθέτως, κατά το υπουργείο Οικονομικών, το τέταρτο τρίμηνο η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2% και οι επενδύσεις κατά 14%. Η δε συνολική πορεία του ΑΕΠ (+0,8%) ήταν αντίστοιχη της πορείας της Ευρωζώνης (+0,9%), ενώ, αντιθέτως, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα βυθιζόταν στην ύφεση, το 2015 και το 2016, και στη συνέχεια δεν πετύχαινε ποτέ τον εθνικό στόχο.

Το τελικό σχέδιο της απολιγνιτοποίησης

Το τελικό σχέδιο του master plan της απολιγνιτοποίησης θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, και αφού προηγουμένως ενσωματώσει τα σχόλια της συντονιστικής επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Οι βασικές κατευθύνσεις ταου master plan θα παρουσιαστούν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Οι πληρωμές εργαζομένων για τις αναστολές Αυγούστου

Ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης τον Αύγουστο, καθώς υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις αναστολές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η παράταση των αναστολών για τους συγκεκριμένους μήνες νομοθετήθηκε στις 10 Αυγούστου με ΠΝΠ, η οποία κυρώνεται με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη 10η Αυγούστου.

Κόντρες μεταξύ κατασκευαστικών

Συνεχίζονται οι «κόντρες» μεταξύ των κατασκευαστικών ομίλων, με τη μορφή προσφυγών σε διαγωνισμούς. Το τελευταίο διάστημα η Intrakat έχει καταθέσει διαδοχικές προσφυγές σε σειρά έργων, στα οποία μειοδότησε η «Ακτωρ». Ασφαλώς, το γεγονός ότι της πρώτης ηγείται την τελευταία διετία ο κ. Δημήτρης Κούτρας, πρώην μεγαλομέτοχος και επικεφαλής της δεύτερης («Ακτωρ»), έχει τη σημασία του. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, η Intrakat κατέθεσε προσφυγή εναντίον της ανάδειξης της «Ακτωρ» ως προσωρινής αναδόχου στο έργο της οδικής σύνδεσης του ΟΛΘ με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία. Αντίστοιχα, η Intrakat προσέφυγε και ενάντια στην απόφαση για την ανάδειξη της «Ακτωρ» ως προσωρινής αναδόχου στους δύο διαγωνισμούς για τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού.

Διχασμένη η εστίαση για την κινητοποίηση

Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 16-22 Σεπτεμβρίου καλεί τους καταστηματάρχες του κλάδου το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών (ΠΑΣΚΕΔΙ) ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, την απόφαση αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου που όχι μόνο παίρνουν σαφείς αποστάσεις, αλλά κατηγορούν το σωματείο πως λειτουργεί αυτόνομα. Την αντίθεσή της στην εν λόγω απόφαση εκφράζει η ΠΟΕΣΕ σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «ουδεμία σχέση έχει με την ανακοίνωση περί lockdown της εστίασης από 16-22 Σεπτεμβρίου», καλώντας τα μέλη και τους επιχειρηματίες της εστίασης να «κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτόκλητους δήθεν σωτήρες», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ενωση Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, που με δική της ανακοίνωση διευκρίνισε ότι τα καταστήματα εστίασης στην Αττική δεν θα συμμετάσχουν στο lockdown.

Keywords
Τυχαία Θέματα