Νέα προβλήματα ασφαλείας για την Boeing

Νέα προβλήματα ασφαλείας προκύπτουν στον κολοσσό της αεροναυπηγικής Boeing, τα οποία εντόπισε η ίδια η εταιρεία και ενημέρωσε σχετικώς την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή αεροπλοΐας (Federal Aviation Administration). Τα μηχανικά θέματα έχουν να κάνουν με το αεροσκάφος Dreamliner 787 και δείχνουν πως υπήρχαν αβλεψίες κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων ποιότητας επί σειράν ετών. Τα προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια κατόπιν εσωτερικού υπομνήματος της Αρχής με αποδέκτρια την

Boeing, το οποίο υπόμνημα περιήλθε εις γνώσιν της εφημερίδας The Wall Street Journal. Η ομοσπονδιακή αρχή αεροπλοΐας των ΗΠΑ εξετάζει την υπόθεση ενδελεχώς.

Η αεροναυπηγική εταιρεία ανέφερε ότι στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα κατασκεύαζε εξαρτήματα για το πίσω μέρος της ατράκτου, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν ούτε στον αρχικό σχεδιασμό τους ούτε στις μηχανικές προδιαγραφές και προορίζονταν για 900 από τα σχεδόν 1.000 αεροσκάφη του μοντέλου Dreamliner που κατασκευάστηκαν συνολικά από το 2011 και μετά. Πάντως, όπως ενημέρωσε την FAA η ίδια η Boeing, οι αβλεψίες δεν συνιστούν άμεση απειλή για την ασφάλεια πτήσης των Dreamliner, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα The Wall Street Journal. Αλλωστε, σε αντίθεση με το προβληματικό 737 ΜΑΧ των δύο τραγικών δυστυχημάτων, το Dreamliner, ένα αεροσκάφος ευρείας ατράκτου, θεωρείται και δημοφιλές και ασφαλές για μεγάλα διεθνή ταξίδια.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο τεχνικό θέμα σε συνδυασμό με ένα ακόμα πρόσφατο πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής του μοντέλου αυτού οδήγησαν τον αμερικανικό όμιλο αεροναυπηγικής να κάνει κάτι παράδοξο: Αυτοβούλως στα τέλη Αυγούστου ενημέρωσε τις αντίστοιχες αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσουν οκτώ από τα Dreamliner 787 του στόλου τους για ταχεία επισκευή και έκτοτε δήλωσε δημοσίως ότι δεν ήταν ασφαλή για πτήσεις. Πρόκειται για τους κάτωθι αερομεταφορείς: United Airlines, Air Canada, All Nippon Airways, Singapore Airlines, Air Europe Lineas Aereas, Norwegian Air Shuttle και Etihad Airways.  

Εκπρόσωπος της Boeing διευκρίνισε πως η εταιρεία διεξάγει μια εξαντλητική και εντατική επισκόπηση της παραγωγής των Dreamliner, ώστε να εντοπίσει την κύρια αιτία των δύο σφαλμάτων. Παράλληλα εξετάζει και αεροσκάφη που έχουν κατασκευασθεί, ενώ συνεργάζεται στενά με τις αρχές αεροπλοΐας. «Κάνουμε ό,τι ενδείκνυται για να επιλύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποτρέψουμε να επαναληφθεί στο μέλλον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Βοeing.

Η FAA, από την πλευρά της, τόνισε ότι διερευνάται το θέμα των ελαττωματικών εξαρτημάτων, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για το ποιες σχετικές οδηγίες θα εκδώσει και σε ποια έκταση για το αξιόπλοο των Dreamliner 787. Πάντως, ενώ οι μηχανικοί της Boeing ψάχνουν να βρουν τι συνέβη στα Dreamliner, η FAA ήδη διαπίστωσε ένα ατόπημα, το ότι η εταιρεία δεν ήλεγχε τον τρόπο παραγωγής υλικών που γέμιζαν κενά ανάμεσα σε κυλινδρικά τμήματα της ατράκτου, ώστε να διαπιστώσει πώς ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες. 

Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως επισημαίνει τέλος η εφημερίδα The Wall Street Journal, έρχονται ως ένα ακόμα πρόβλημα στα όσα έχουν σωρευθεί για τον αμερικανικό όμιλο και τον διευθύνοντα σύμβουλό του Ντέιβιντ Κάλουν. Μετά τα δυστυχήματα του 737 ΜΑΧ, η εταιρεία εισήγαγε μια νέα, αυστηρότερη διαδικασία εξέτασης ζητημάτων ασφαλείας στα αεροσκάφη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα