Η αξιοποίηση του Βοτανικού και η επένδυση της Hines

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην αγορά ακινήτων τις εξελίξεις αναφορικά με την αναβίωση του επενδυτικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων για την αξιοποίηση της έκτασης στον Βοτανικό για την ανάπτυξη του γηπέδου του Παναθηναϊκού, το οποίο θα συνοδεύεται από σημαντικά έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης και της γύρω περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 150-170 εκατ. ευρώ και όχι μόνο θα αναβαθμίσει μια ολόκληρη περιοχή, επιστρέφοντάς τη στον αστικό ιστό, αλλά θα «ξεκλειδώσει» κι ένα

«αραχνιασμένο» πια έργο, αυτό της ολοκλήρωσης του «κουφαριού» του εμπορικού κέντρου που είχε ξεκινήσει στην περιοχή η «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» το 2009. Για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του, συνεισφέροντας και τα σχετικά κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, υφίσταται συμφωνία ανάμεσα στον αμερικανικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Hines και στην Alpha Bank, με τη σύμφωνη γνώμη και του έτερου ιδιοκτήτη του ακινήτου, της Τράπεζας Πειραιώς. Το κτίριο έχει περάσει υπό τον έλεγχο των τραπεζών, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μπ. Βωβός». Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ο Δήμος Αθηναίων έρθει σε συμφωνία με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη στέγασή της στο νέο γήπεδο (όπου η ΠΑΕ θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα), θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη «Διπλή Ανάπλαση», ανοίγοντας τον δρόμο και για την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου στη Λ. Αλεξάνδρας και την ανάπλαση και της εκεί έκτασης.

Σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι είναι ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι ποσότητες αμερικανικού LNG που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της US Energy Information Administration, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG το πρώτο εξάμηνο του 2020 έφτασαν τα 27,717 εκατ. κυβικά πόδια, ενώ ολόκληρο το 2019 ήταν 14,643 εκατ. κυβικά πόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας, τον Ιανουάριο εισήχθησαν 11,276 εκατ. κ.π., με τιμή 7,10 δολ./1.000 κ.π. Τον Φεβρουάριο δεν έγιναν εισαγωγές, ενώ το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με εισαγωγές 8,892 εκατ. κ.π. αμερικανικού LNG τον Μάρτιο, στην τιμή των 5,18 δολ./1.000 κ.π. Οσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, τον Απρίλιο εισήχθησαν 3,233 εκατ. κ.π. στην τιμή των 5,08 δολαρίων.

Εφθασε η ώρα της πληρωμής

Απολογείται για τη μεγάλη καθυστέρηση και επιταχύνει τη διαδικασία αποζημίωσης των επιβατών της η Brussels Airlines, που ανήκει στον αεροπορικό όμιλο Lufthansa. Οπως σημειώνει ο αερομεταφορέας των Βρυξελλών, από την έναρξη της πανδημικής κρίσης υποχρεώθηκε να ακυρώσει 36.000 προγραμματισμένες πτήσεις. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτό επηρέασε 3 εκατομμύρια επιβάτες, προκαλώντας «έμφραγμα» στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, που δέχτηκε ένα εκατομμύριο κλήσεις, από τις οποίες ένας μεγάλος αριθμός τελικά δεν εξυπηρετήθηκε. Η Brussels Airlines έχει λάβει αιτήματα αποζημίωσης συνολικής αξίας 122 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχει τακτοποιηθεί μόλις το 31%.

Στις αγορές για να γεμίσει το «μαξιλάρι»

Η σημαντική αβεβαιότητα για τις ανάγκες χρηματοδότησης του 2021 που δημιουργούν οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω της πανδημίας στα δημοσιονομικά των χωρών θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στη δημιουργία έξτρα «μαξιλαριού» διαθεσίμων, εκμεταλλευόμενες το πολύ ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων, εκτιμά η Société Générale. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετεί άλλωστε και το «σκεπτικό» του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσουν στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα, παρά τα ήδη μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα που έχει ήδη «χτίσει» η χώρα (37,2 δισ. ευρώ). Με τις αποδόσεις των ομολόγων και τα spreads σε ιστορικά ελκυστικά επίπεδα και τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές, είναι λογικό οι χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε περισσότερες εκδόσεις από ό,τι προέβλεπαν πρόσφατα, ακόμη και εάν έχουν ήδη φτάσει τον στόχο της εκδοτικής δραστηριότητάς τους για φέτος, ώστε να είναι πιο έτοιμες για το 2021, όπως σημειώνει.

Βλέπουν το Tesla, αλλά αγοράζουν ηλεκτρικά δίκυκλα

Με δεδομένο ότι οι Ελληνες προτιμούν περισσότερο να… βλέπουν παρά να αγοράζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, η Tesla θα εκθέτει, για ένα μήνα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, το αυτοκίνητο που έχει σχεδιάσει και κινείται με ηλεκτρική ενέργεια. Η αμερικανική εταιρεία τον Ιούλιο έθεσε σε λειτουργία το διαδικτυακό της design studio για την Ελλάδα, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να διαμορφώσουν και να παραγγείλουν τα Model S, Model X και Model 3, με ορίζοντα παράδοσης τα τέλη της φετινής χρονιάς. Σχεδιάζει ακόμη την ίδρυση ενός pop-up καταστήματος και ενός κέντρου σέρβις. Πάντως, οι Ελληνες φαίνεται να προτιμούν τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα δίκυκλα και τρίκυκλα σκούτερ, όπως φανερώνουν τα στοιχεία επιδότησης μέσω της πλατφόρμας  «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βοτανικού, Hines,votanikou, Hines