Δέκα μικροί μάγειρες

Ένα ακόμη πρότζεκτ ενός αινιγματικού μάγειρα.

Βασίλης Καλλίδης, το enfant terrible της ελληνικής γαστρονομίας. Α, όχι, λάθος: είναι πολλά enfants terribles ο Καλλίδης, δέκα μάγειρες μαζί και βάλε. Πολυσχιδής, τρικυμιώδης προσωπικότητα, τον παρακολουθώ χρόνια, όχι τόσο τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση (όπου διαπρέπει ως ο «διπλανός» μάγειρας που σκορπά καινά δαιμόνια στην καθημερινή κουζίνα των ελληνικών νοικοκυριών), περισσότερο τα προχώ βιβλία του (που αντιγράφουν πολλοί), τα τολμηρά μαγαζιά του, τον απολαυστικά προκλητικό λογαριασμό του στο ίνσταγκραμ. Ένα ζιζάνιο είναι,

σελέμπριτι, χορτασμένος εμπειρίες και ταξίδια και συγχρόνως αχόρταγος, ένα κράμα χάους και τσιμεντένιας λογικής, σοβαρότητας και ακραίας τόλμης. Αντισυμβατικός, βγάζει τη γλώσσα στην υπερφιλόδοξη σοβαροφάνεια μέρους του σιναφιού του, κολυμπώντας στα ζεστά, ρηχά νερά του λαϊκού γευστικού παρελθόντος μας. Αυτού που αποθεώνει τα trashy ’80s, τα α λα κρεμ, τις ψεύτικες καρμπονάρες, τα δωρικά κοψίδια της χασαποταβέρνας, τη σαρωτική μαγειρική των λαϊκών γιαγιάδων μας. Έχουν κάποια αξία όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Έστω ως αντίδραση στο ψηλομύτικο νεοελληνικό γκουρμέ ή ως φόρος τιμής στην αφτιασίδωτη αλήθεια της κουζίνας μας.

Ικανός για όλα: ακόμα και γι’ αυτή την ύψιστη κακοτοπιά που σερβίρει στο Somewhere X Pink Flamingo, το καλοκαιρινό pop up του έθνικ εστιατορίου του Pink Flamingo στο ξενοδοχείο Somewhere στη Βουλιαγμένη. Μια κακοτοπιά άνευ προηγουμένου, τέτοια που η γκουρμέ κοινότητα της πόλης θα τον καταδίκαζε σε εξοστρακισμό: bao burger με αστακό, τηγανητό κοτόπουλο και μετσοβόνε! Φρικτό και όμως αληθινό. Και πέρα για πέρα Καλλίδης.

Ευτυχώς, στο ντεκ δίπλα στην πισίνα του γοητευτικού ξενοδοχείου –ένα όμορφο γάμμα με λιγοστά τραπέζια και νυσταλέο φωτισμό– δοκιμάσαμε θαυμάσια ασιατικά και άλλα πιάτα street food λογικής, κόμφορτ και λιγωτικά νόστιμα: σαλατάρα με noodles, λαχανικά, μοσχολέμονο και τόνους κόλιανδρο. Bao buns (ψωμάκια ατμού) με τριών λογιών γεμίσεις: γαρίδες, τραγανή πάπια και ψητό χοιρινό με την πετσούλα του και μαγιονεζάτες σος, με σκόρδο, με κάρι… Μούρλια. Dim sums (πιτάκια) με χοιρινό και με γαρίδες, έκτακτα. Και το καλύτερο πιάτο όλων: το καλύτερο τηγανητό κοτόπουλο της πόλης, μαριναρισμένο σε ξινόγαλα, ξεροτηγανισμένο, τραγανότατο και αφράτο. Το ίδιο και απαράλλαχτο φτιάχνει στο άλλο μαγαζί του, το Überness, με τη μορφή μπέργκερ. Κι εδώ ως μπέργκερ το σερβίρει, μόνο που το ψωμάκι είναι ένα στρογγυλό bao, ατμού.

Τα κοκτέιλ λιχούδικα και αυτά. Το σέρβις υποδειγματικό. Μια υπέροχη βραδιά, εξωτική και αξιομνημόνευτη. Πέρα για πέρα Καλλίδης.■

Somewhere Hotel Boutique Vouliagmeni, 
Αγίου Παντελεήμονος 1 και Διός, Βουλιαγμένη, 210-96.70.000-3.
Ανοιχτό από Τετάρτη έως Κυριακή 20.30-00.30 μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. 
Κόστος: περίπου 35 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα