Αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση της Τρίτης

Σε μια συνεδρίαση με αρκετή μεταβλητότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά κατάφερε να κλείσει στα θετικά και να μη δώσει συνέχεια στην ισχυρή διόρθωση που βίωσε την Τρίτη. Αν και δεν έλειψαν οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι αγοραστικές κινήσεις προς τις τράπεζες και τα περισσότερα blue chips κράτησαν την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 630 μονάδων,

με τη σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές και τη δυναμική εκκίνηση της Γουόλ Στριτ να λειτουργούν επίσης υποστηρικτικά για το Χ.Α., έστω και αν ο τζίρος επιμένει να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αυτό που έχει «χωνέψει» καλά η αγορά εδώ και εβδομάδες είναι πως οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 631,74 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 625,59 μονάδες (-0,31%) και στα υψηλά στις 632,01 μονάδες (+0,71%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,46 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 636 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 1.511,93 μονάδες, με το +4,06% της ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζει και να ακολουθούν οι ΔΕΗ στο +2,09%, Aegean (+1,75%), Μυτιληναίος (+1,23%) και ΟΠΑΠ (+1,06%), ενώ στο +0,39% και στις 828,54 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,45% στις 318,01 μονάδες μετά τη βουτιά της προηγούμενης συνεδρίασης, με την Alpha Bank να κλείνει 1,76% υψηλότερα, τη Eurobank στο +0,81%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,44% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,62%.
Οπως σημειώνει η Fast Finance, τον Γενικό Δείκτη τείνει να «στοιχειώσει» το επίπεδο των 640-650 μονάδες, μιας οι πωλητές σταματούν την κίνηση κάθε φορά που το επίπεδο δοκιμάζεται. Ο μεγάλος υπαίτιος είναι ο τραπεζικός κλάδος: η εικόνα του συνεχίζει να είναι αποκαρδιωτική, αφού δεν κατάφερε να διορθώσει ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη πτώση του.

Το σκηνικό στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει αμετάβλητο, σχολιάζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, με συνέπεια τη διατήρηση της συναλλακτικής απαξίωσης, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί βαρίδι, καθώς το εκτεταμένο μορατόριουμ που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά κόκκινων δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Ετσι, όπως επισημαίνει, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται τον Γενικό Δείκτη, που δεν συγχρονίστηκε με την πρόσφατη ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών ώστε να κινηθεί προς τις 650 μονάδες. Οπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, οι 623 μονάδες συνιστούν το νέο εγγύτερο όριο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα