Reuters για Ελλάδα: Η ύφεση-ρεκόρ και το κλειδί του τουρισμού

Η ύφεση ρεκόρ του δεύτερου τριμήνου απειλεί να υπονομεύσει μία δεκαετία κερδών, που ήρθαν με πολύ κόπο, επισημαίνει το Reuters αναφερόμενο στο ισχυρότατο πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δίνει έμφαση στον παράγοντα του τουρισμού, η πορεία του οποίου θα κρίνει εν πολλοίς και τις επιδόσεις των επόμενων τριμήνων. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι ο τουρισμός δέχθηκε

μεγάλο πλήγμα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση του Covid-19 και το ερώτημα είναι πόσο θα μείνει η πληγή αυτή ανοιχτή. 

Το Reuters θυμίζει ότι η Ελλάδα έχασε περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2010-18. Ωστόσο ακόμη και εκείνη την περίοδο η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση ήταν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,9% τους πρώτους μήνες του 2009. Η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, βγήκε από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και προσδοκούσε να δει ισχυρή ανάπτυξη φέτος και τώρα η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 10% για το 2020. 

Πέρυσι οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ, με τον κλάδο να καλύπτει περίπου το 18% του ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο, άρχισε να χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μέσα στον Μάιο, λίγο πριν από την κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Έτσι το δεύτερο τρίμηνο οι εξαγωγές υπηρεσιών (που περιλαμβάνουν τις τουριστικές εισπράξεις) έκαναν βουτιά 48% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

«Οι μεσογειακές χώρες έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, δεν υπάρχουν καθόλου τουρίστες» δηλώνει στο πρακτορείο ο Γρηγόρης Τάσσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). «Είχαμε μηδενικά τουριστικά έσοδα το δεύτερο τρίμηνο» συμπληρώνει και προβλέπει ότι για το σύνολο του 2020 δεν θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις εισπράξεις των φόρων θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο στον τουρισμό και επιμένει στην πρόβλεψη για ύφεση 8% φέτος. Ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος αναφέροντας στο Reuters ότι από τη στιγμή που είχαμε άρση των περιορισμών η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ταχύτερη από εκείνη των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Οι προβλέψεις των ξενοδόχων ωστόσο είναι πιο απαισιόδοξες. «Θα χρειαστούμε τρία χρόνια για να επιστρέψει ο τουρισμός στις επιδόσεις του 2019» εκτιμά ο Μανώλης Γιαννούλης, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ
    

Keywords
Τυχαία Θέματα