Ζητάνε κι άλλα οι θεσμοί: Βρίσκουν «τρύπες» που θέλουν να καλύψουν με «μηνιάτικα»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα, μεταξύ των θεσμών και της διαπραγματευτικής ομάδας που προσπαθεί να κάνει «παζάρια» στο Ταμείο.

Αν και Σαββατοκύριακο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα πραγματοποιήσουν τις κρίσιμες συναντήσεις, για να διαπιστωθεί και αν υπήρξε κάποια πρόοδος ή είχε δίκιο εν μέρει ο επικεφαλής του Euro Working Group όταν μίλησε

για καθυστέρηση που γίνεται σκοπίμως.

Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση είναι απογοητευτική και το Ταμείο βλέπει πάλι «τρύπες» που θα κληθούν να βουλώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Η ουσία της συζήτησης είναι μία: το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθεί να ψηφιστούν, για το 2019 ή και νωρίτερα αν χρειαστεί. Την ίδια ώρα όμως, η εκπρόσωπος του Ταμείου δεν κάνει πίσω, παρά μόνο ένα πολύ μικρό βήμα. Τα 3,6 δις ή 2% του ΑΕΠ παραμένει βασική απαίτηση, αν και πληροφορίες θέλουν υποχώρηση των θεσμών που ρίχνει τα μέτρα στα 3%-3,2%, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, πιέζει τα πράγματα, που είναι ούτως ή άλλως ασφυκτικά καθώς πλησιάζει το EuroWorgkig Group της ερχόμενης Πέμπτης.

Σκληρός όμως με την κυβέρνηση ήταν και ο Τόμος Βίζερ σε χθεσινές του δηλώσεις στους Δελφούς , που λίγο – πολύ κατηγόρησε την Ελλάδα για τεράστια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. «Δεν γίνεται να επιταχύνουμε λίγο; Λίγο έστω… Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε την άλλη Παρασκευή», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις γίνονται με πολύ αργά βήματα για συγκεκριμένους λόγους. Το Ταμείο εμφανίζεται πολύ καχύποπτο με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Αθήνα. Επί της ουσίας, οι συζητήσεις είναι ακόμα στην αρχή και όλα τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης παραμένουν ακόμη ανοικτά, όπως και ήταν πριν τρεις μήνες, με πρόσθετο «αγκάθι» πλέον όμως την προνομοθέτηση όλων των νέων μέτρων που ζητούν τώρα οι δανειστές.

Αυτό που ζητά τώρα η κυβέρνηση είναι να γίνει πιο ξεκάθαρο το Ταμείο ως προς τις απαιτήσεις. Το αφορολόγητο και οι συντάξεις που θα υποστούν μεγάλο «μαχαίρι», είναι τα πιο καυτά θέματα που ακόμη δεν έχουν κλείσει. Αν οι μειώσεις γίνουν απότομα, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν ένα ή και δύο μηνιάτικα, ενώ σε περίπτωση που γίνουν σταδιακά, περίπου μισό μηνιάτικο τον χρόνο θα χαθεί. Αν γίνει σταδιακά, θα χάνουν σχεδόν μισό μηνιάτικο κάθε χρόνο, από το 2019 και στα επόμενα χρόνια.

Αν οι καθυστερήσεις πάντως αναλυθούν λίγο περισσότερο, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη φαίνεται παίζουν τεράστιο ρόλο για τα αργά βήματα που γίνονται…

Top of Form

Το άρθρο Ζητάνε κι άλλα οι θεσμοί: Βρίσκουν «τρύπες» που θέλουν να καλύψουν με «μηνιάτικα» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα