Ζημιογόνες (και) το 2012 οι ελληνικές επιχειρήσεις

Πτώση κύκλου εργασιών κατά 3,4% στα 155,3 δισ, υποχώρηση μικτών κερδών κατά 8,8% στα 26,1 δις και ζημίες προ φόρων 2,7 δισ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά περιορισμένες έναντι του προηγούμενου έτους (4,1 δις), κατέγραψαν το 2012 οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011.

Αυτά τα στοιχεία πρκύπτουν από μελέτη της ICAP σε δείγμα 19.621 εταιρειών, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν να αναμετρηθούν

με την ελλειπή ζήτηση, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής, με συνέπεια οι συνολικές πωλήσεις τους να καταγράψουν νέα πτώση το 2012.

Από την άλλη, λαμπρή εξαίρεση στην τρίτη κατά σειρά ζημιογόνα χρονιά για τις επιχειρήσεις αποτέλεσε ο κλάδος Ενέργειας-Ύδρευσης. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, στο μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 34,3%, ενώ στον χρηματοπιστωτικό τομέα η συρρίκνωση των ζημιών ήταν πολύ εντονότερη (-71,2%).

Keywords
Τυχαία Θέματα