Ζάεφ: Διπροσωπία από τον πρωθυπουργό της γείτονος

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί σε διπλωματικό επίπεδο να δηλώνει ότι θα επιλυθεί το ζήτημα που ανέκυψε με τις φανέλες και την ονομασία της εθνικής ομάδας της γείτονος, ωστόσο φαίνεται ότι παίζει σε… διπλό ταμπλό. Υπενθυμίζουμε ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας κατέβηκε στο Euro 2020 με φανέλες με τον ήλιο της Βεργίνας και χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», ενέργειες που και οι δύο αντίκεινται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Και μπορεί ο Ζάεφ να θέλει να το παίζει μετριοπαθής προσβλέποντας στην

ένταξη της χώρας του στις ευρωπαϊκές δομές και το ΝΑΤΟ, έχει όμως και ένα εσωτερικό ακροατήριο να ικανοποιήσει. Ένα ακροατήριο μάλιστα που ρέπει εύκολα προς τον εθνικισμό σε μια χώρα που μοιάζει έτοιμοι να διχοτομηθεί. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας είναι αλβανικής καταγωγής, που έχει γραμμένα κανονικά τα περί μακεδονικότητας. Οι αλβανικής καταγωγής μάλιστα ποδοσφαιριστές δεν τραγουδούν καν τον εθνικό ύμνο της χώρας πριν την έναρξη των αγώνων. Από την άλλη οι Σλαβομακεδόνες υπό την πίεση αυτή είναι πάντα έτοιμοι να σηκώσουν το λάβαρο του… Μεγαλέξανδρου.

Ένα twitter εσωτερικής κατανάλωσης

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, βρέθηκε στο Άμστερνταμ για να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση της χώρας του με την εθνική Ολλανδίας, κάτι το οποίο μοιράστηκε και στο Twitter. Όμως στην ανάρτηση του ανέφερε την εθνική ομάδα της πατρίδας του ως σκέτη Μακεδονία, με την λέξη «Βόρεια» να απουσιάζει από το κείμενο.

«Σήμερα υποστηρίζω έντονα την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που με κάλεσε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα μαζί. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα, από σήμερα #MKD και #NED (σ.σ. Μακεδονία και Ολλανδία) είναι ακόμη πιο κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσίευση του αξιωματούχου.

Денеска од стадионот во Амстердам давам силна поддршка на македонската фудбалска репрезентација.

Благодарност до холандскиот премиер Марк Руте – @MinPres за поканата заедно да го следиме натпреварот. Без разлика на резултатот од мечот, од денес #MKD и #NED се уште поблиски. pic.twitter.com/ne9WEtd7oC

— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) June 21, 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα