Υπουργικό συμβούλιο: Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, το μήνυμα του Μαξίμου στους υπουργούς

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το εμπόδιο του πολυνομοσχεδίου, έστω και με μερικούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, ξεπεράστηκε για τη δικομματική κυβέρνηση που πλέον επικεντρώνει την προσοχή της στην προετοιμασία για την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

«Η χαλάρωση δεν επιτρέπεται και υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα» είναι το κεντρικό μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτή την κατεύθυνση που κινήθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο

υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης.

Αν και η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου αφορούσε την έγκριση των αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης, όπου έδωσε το πολιτικό στίγμα της επόμενης κρίσιμης περιόδου και κατευθύνσεις προς τους υπουργούς.

Εξάλλου, από τη μια στιγμή στην άλλη, ένα απρόοπτο γεγονός, μια αστοχία, μια καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ή μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να ανάψει πολιτική πυρκαγιά με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη η υπόθεση με τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες με τη φορολόγηση των ακινήτων, τον περίφημο ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτική.

Παρά το γεγονός ότι αυτός ο νέος φόρος των ακινήτων σχεδιαζόταν επί περίπου ένα έτος, εντούτοις έγιναν πολλά λάθη και χρειάστηκε η χθεσινή παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού που έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα για 4000 περιοχές όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013-, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο διόρθωσης των λαθών, που αποκάλυψε χθες το Βήμα, ενώ υπήρξε, όπως πρότεινε το ΠαΣοΚ αλλά και μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ (27 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση με πρωτεργάτη τον Ιορδάνη Τζαμτζή), παράταση της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού κρίθηκε επιβεβλημένη διότι το κλίμα έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία με τον ΕΝΦΙΑ (αντισυνταγματικό τον χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος) και τα όσα παράλογα διαπιστώθηκαν και τα οποία ακυρώνουν επικοινωνιακά και σε μεγάλο βαθμό διάφορες άλλες θετικές πρωτοβουλίες.

Και εάν για τον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ένα άλλο πρόβλημα που ανέκυψε και βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των ένστολων που είναι πάρα πολύ μεγάλες για το ασφαλιστικό τους και συγκεκριμένα για το εφάπαξ. Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησε να αντικατασταθεί από την ψηφοφορία, όπως και έγινε για να μην ψηφίσει.

Η κυβέρνηση που παρατηρεί και σχολιάζει καυστικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των ένστολων (ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους εξαπατήσει είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στη Βουλή), αλλά δεν ανησυχεί από τις αντιδράσεις τους και τις προειδοποιήσεις τους για κινητοποιήσεις. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι μόλις γνωστοποιηθεί τις επόμενες 20-25 μέρες η συνολική ρύθμιση για τα αναδρομικά των ένστολων τότε θα υπάρξει ικανοποίηση, αν και η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία περί προνομιακής μεταχείρισης συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων.

Η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από το θερινό τμήμα της Βουλής, παρά την ικανοποίηση του πρωθυπουργικού επιτελείου για το γεγονός ότι πέρασε ένα ακόμα εμπόδιο η κυβέρνηση, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Εξάλλου η δύσκολη μάχη με την τρόικα είναι μπροστά και ακολουθεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ήδη, χθες ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης για την ανεργία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ανακοίνωσε, παρουσία και του υπουργού Γιάννη Βρούτση, προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν σε νεοπροσλαμβανόμενους και σε μακροχρόνια άνεργους

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση θεωρείται θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες προ ημερών, αλλά και η περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, που αποτελεί τον 17ο συνεχόμενο μήνα που η Ελλάδα εμφανίζει αποπληθωρισμό, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές συνέπειες στο χρέος και στα έσοδα.

Το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ωρών που αποτελεί και κτύπημα στην ελληνική οικονομία είναι η κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράψει χθες διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς θα σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και ήδη υπάρχει μεγάλη συζήτηση πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Το άρθρο Υπουργικό συμβούλιο: Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, το μήνυμα του Μαξίμου στους υπουργούς εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα