Υπόμνημα ΓΣΕΕ για αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στα εργασιακά

Υπόμνημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου γίνεται αναφορά στις νομοθετικές παρεμβάσεις κυβέρνησης και τρόικας στα εργασιακά του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το 2010, απέστειλε η ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι παρεμβάσεις είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν σειρά άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στο σύνολο των «βίαιων ανατροπών» σε βάρος των εργαζομένων και, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, τεκμηριώνεται νομικά η παραβίαση από την Ελλάδα

των υποχρεώσεών της, που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για σειρά νομοθετημάτων με τα οποία επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους οριζόντια μόνιμα μέτρα λιτότητας, τα οποία «μείωσαν και υποβάθμισαν σημαντικά το επίπεδο μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτά ακόμη τα ακραία όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης». Επίσης καταγγέλεται «ευθεία υπονόμευση» του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της δυνατότητας παραγωγής συλλογικών ρυθμίσεων, που υποστηριζόταν από τον επικουρικό μηχανισμό της διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Πέρα από το νομοθετικό πεδίο, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα ολοκληρώνεται με την πρακτική «κατεδάφιση» του προστατευτικού πλέγματος κανόνων και δικαιωμάτων, τα οποία δέχτηκαν τη «χαριστική βολή» από την επικράτηση «ακραίας ευελιξίας» και την εκτίναξη της ανεργίας.

«Την εικόνα καταστροφής συμπληρώνει η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά μέσα για την επιτέλεση του ελεγκτικού του έργου, σε μια εποχή που είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυσή του» συμπληρώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα