«Υπόγεια συμφωνία» Τόμσεν – Σόιμπλε φοβάται ο Τσίπρας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για να κλείσει τη διαπραγμάτευση μετά την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος για το Eurogroup.

Ο χρόνος πιέζει την Αθήνα που επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου,

ο πρωθυπουργός αναμένεται να αρχίσει σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία αλλά οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν αποσαφηνίζουν με ποιους θα επικοινωνήσει.

Τα δύο «καυτά» σημεία διαφωνίας

Τα πρωθυπουργικά τηλεφωνήματα θα έχουν ως στόχο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στα εργασιακά υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων και για τη διετία 2019-2020.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έκδηλος είναι ο φόβος ότι ο εκπροσώπος του ΔΝΤ στο Eurogroup, Πολ Τόμσεν έχει, ήδη, συνάψει μία υπόγεια συμφωνία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πέταξε τα «καρφιά» του εναντίον του κ. Τόμσεν: «παρότι το ΔΝΤ έχει εκφραστεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των πλεονασμάτων ο κ. Τόμσεν χθες αντί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση φάνηκε να αποδέχεται το ύψος των πλεονασμάτων και να πιέζει για νέα μέτρα την ελληνική πλευρά».

«Περιμένουμε από ΔΝΤ και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητώντας από το Ταμείο να σταματήσει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και να στρέψει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμώντας ότι πέτυχαν τον στόχο τους παρά τη σκληρή κριτική που δέχθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε που θέλουν να ακούνε για νέες αναβολές για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως το υπονόησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο και την προοπτική ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που εφόσον επιτευχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως είναι ο στόχος, εκτιμάται από συνεργάτες του πρωθυπουργού πως θα ανοίξει το δρόμο για την σταδιακή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Το άρθρο «Υπόγεια συμφωνία» Τόμσεν – Σόιμπλε φοβάται ο Τσίπρας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα