Υποχρηματοδότηση για τη δακοκτονία

«Ριγμένα» εμφανίζονται τα Χανιά σε επίπεδο Κρήτης σε ό,τι αφορά τα χρήματα που δίνονται για την πραγματοποιήσει της δακοκτονίας χωρίς να μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς και γιατί προκύπτουν τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές δολωματικών ψεκασμών που δίνονται ανά νομό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή ανά ελαιόδεντρο στην Π.Ε. Χανίων είναι 20% μικρότερη από την αντίστοιχη του Ηρακλείου και κατά 40% από την αντίστοιχη στην Π.Ε. Λασιθίου.

Σύμφωνα με

το cretalive.gr, το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη να ζητά την παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους δημάρχους του Νομού για να συζητηθεί το θέμα και να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση.

«ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Κουκιανάκης σε επιστολή που έστειλε στον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη τονίζει ότι τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους νομούς της Κρήτης καθώς τα Χανιά εμφανίζονται να λαμβάνουν αναλογικά κατά πολύ λιγότερα χρήματα από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

«Ο δήμος Αποκορώνου υποβάλλει κάθε χρόνο προσφορές και υλοποιεί αυτό το σημαντικό έργο για την τοπική αγροτική οικονομία, μέσω της Αναπτυξιακής του Επιχείρησης, η οποία πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας καθώς πρέπει να εκτελέσει τους ψεκασμούς χωρίς να δημιουργήσει έξοδα περισσότερα από αυτές τις εξαιρετικά χαμηλές προβλεπόμενες εισπράξεις», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κουκιανάκης και προσθέτει: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια που θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε πέρας γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του Αποκόρωνα. Την ίδια όμως στιγμή που εμείς καταβάλλουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια με πενιχρά οικονομικά δεδομένα, θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ισονομίας και μια σαφέστατη αδικία που αφορά συνολικά την Π.Ε. Χανίων».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουκιανάκης τονίζει ότι διερευνώντας τις προβλεπόμενες τιμές ανά ελαιόδεντρο και στις άλλες περιφερειακές ενότητες και γνωρίζοντας τα γενικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, «προκύπτει ότι υπάρχουν σαφώς κατώτερες τιμές (και σε μέση τιμή και σε σύγκριση περιοχών με ανάλογα χαρακτηριστικά) στην Π.Ε. Χανίων, ιδιαίτερα σε σχέση με τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ήτοι υπολείπεται ο Νομός Χανίων κατά 200.000 € και 400.000 € περίπου από Ηράκλειο και Λασίθι αντίστοιχα».

«Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανά ελαιόδεντρο στην Π.Ε. Χανίων είναι 0,035€, ενώ στην Π.Ε. Ηρακλείου είναι 0,042€ (δηλαδή 20% μεγαλύτερη) και στην Π.Ε. Λασιθίου είναι 0,049€ (δηλαδή 40% μεγαλύτερη). Αν μάλιστα δούμε τις μέσες τιμές σε επίπεδο δήμων και δημοτικών ενοτήτων θα παρατηρήσουμε πολύ μεγάλες διαφορές σε περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά», αναφέρει ο κ. Κουκιανάκης και ζητά από τον κ. Βουλγαράκη «να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Κρήτης προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να αρθεί η υφιστάμενη αδικία και να αυξηθούν οι προβλεπόμενες τιμές για την δακοκτονία στην Π.Ε. Χανίων στο επίπεδο των Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα