Υπό… εξαφάνιση το ανδρικό σπέρμα

Η είδηση είναι μάλλον γνωστή, όμως έρχεται και μία νέα έρευνα να την επιβεβαιώσει: η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος παρουσιάζει σημαντική μείωση με το πέρασμα του χρόνου, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για πραγματική απειλή για τη γονιμότητα. Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω επιδείνωση του ανδρικού σπέρματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν για 17 χρόνια, 26.000 Γάλλους, 35 ετών κατά μέσο όρο, χωρίς προβλήματα γονιμότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το σπέρμα εμφάνιζε σημάδια αραίωσης κατά 32,2%. Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων εμφάνιζε μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου το 1989 σε 49,9 εκατ. το 2005.

Όπως επισημάνθηκε, η ποσότητα αυτή είναι αρκετά χαμηλότερα από το όριο (55 εκατ. ανά χιλιοστό του λίτρου) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάτω από το οποίο αυξάνεται πλέον ο χρόνος γονιμοποίησης. Ταυτόχρονα υπήρξε διαχρονική μείωση (33,4%) και στην ποσότητα του υγιούς σπέρματος, δηλαδή των σπερματοζωαρίων που έχουν φυσιολογική μορφολογία. 

Keywords
Τυχαία Θέματα